Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

10. 05. 2011

SARADNJA NOVINARA BEOGRADA I PRIŠTINE

Beograd, Priština, 10.05.2011. (Danas) - Nije lako raditi kao novinar na Kosovu naročito u poslednje tri godine od proglašenja nezavisnosti, jer su učestali politički i pritisci drugih interesnih grupa - istakao je Imer Mushkolaj, predsednik Asocijacije profesionalnih novinara Kosova. Na predstavljanju projekta "Regionalna razmena i profesionalno usavršavanje novinara iz Beograda i Prištine" u saradnji sa NUNS-om, on je rekao da su problemi u novinarskoj profesiji slični kao i u Srbiji, kao i da je prema Fridom hausu Kosovo na dnu liste u regionu po slobodi medija.

Koordinator projekta Branko Čečen objasnio je da će tokom nedelju dana 15 novinara iz Beograda boraviti u prištinskim redakcijama, dok će njihove kolege iz Prištine za to vreme biti u Beogradu. Cilj projekta je da se kroz razmenu novinara unaprede informativni kanali između Kosova i Srbije i omogući sistematsko upoznavanje kosovskih i srpskih novinara sa prilikama u ovim sredinama, ostvare kontakti i kroz edukaciju podigne nivo izveštavanja. U okviru ovog projekta novinarka Danasa boravi u Koha ditore, dok će novinar ovog prištinskog dnevnika tokom trajanja projekta boraviti u redakciji našeg lista.

Predsednik NUNS-a Vukašin Obradović naveo je da se protok informacija svodi isključivo na političko izveštavanje, odnosno na pregovore o statusu Kosova, dok su građani uskraćeni za saznanja iz drugih oblasti kao što su ekonomija, kultura, sport i društvo. Cilj je, kako je dodao, da ovakav projekat zaživi i na regionalnom nivou, sa drugim novinarskim udruženjima iz nekadašnje Jugoslavije.

Istovremeno, u Prištini je održana konferencija za novinare na kojoj su predstavljeni prvi učesnici ovog projekta. Dragan Janjić u ime NUNS-a rekao je da je dobra vest da se situacija menja nabolje i da je bez problema realizovan ovaj projekat, čiji je cilj profesionalno izveštavanje.

Arben Ahmeti, predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova, rekao je da je "razmena novinara u celom regionu samo jedan od projekata koji treba da doprinesu prevazilaženju barijera koje su napravili političari".
Projekat su finansijski pomogle ambasade SAD u Srbiji i Prištini.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs