Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

13. 05. 2011

CENA KABLOVSKE TV PRETPLATE 910 DINARA

Požarevac, 13.05.2011. (Danas - Braničevo) - Kablovski operater SBB, ponovo je podigao cenu televizijske pretplate, pa ona sada iznosi 910 dinara. Prethodno poskupljenje bilo je pre samo pre šest meseci, kada je ova usluga sa 820 podignuta na 860 dinara. Ovo znači da je za poslednjih godinu dana, od marta prošle do marta ove godine, cena TV pretplate podizana čak tri puta i sa 745 stigla je na 910 dinara.

- Zaista je skandalozno da SBB toliko često povećava cena, a kvalitet programa je sve gori. Ali, sad su nam poskupeli i grejanje, voda, odnošenje smeća i struja, pa što ne bi i kablovska televizija - rekla je Ivana Marković, koju je na šalteru SBB-a dočekala neprijatna vest o poskupljenju TV pretplate.

Kao i prošli put, podizanje cena kablovske televizije nije dovelo i do podizanja njenog kvaliteta. Na većini televizijskih kanala i dalje se prikazuju stare emisije i serije, koje se neprestano repriziraju, tako da se jedan te isti sadržaj korisnicima naplaćuje svakog meseca. Često se dešava da na nekim kanalima nema prevoda, ili da se umesto njih pojavi prvi program RTS-a. Takođe, nije retka pojava da nestanu prvi ili drugi program HRT-a, a u slučaju vetra ili kiše dolazi do prekida programa na svim kanalima. Lokalna samouprava, koja je 2002. godine sklopila ugovor sa kablovskim operaterom, ne obraća pažnju na njegovo poslovanje, i pored više zahteva Odbora za praćenje kvaliteta kablovskog programa.

Pošto su prepušteni sami sebi, pojedini građani obraćali su se inspekcijama, ali su odbijani jer se SBB, u ugovoru sklopljenom sa korisnicima, unapred zaštitio klauzulom u kojoj je navedeno da on nije odgovoran ako loš kvalitet programa nastupi usled delovanja „viših sila", ne precizirajući šta se pod tim silama tačno podrazumeva. Komentar o razlozima najnovijeg poskupljenja i primedbama korisnika na kvalitet programa, pokušali smo da dobijemo u požarevačkoj poslovnici SBB, odakle smo upućeni na centralu u Beogradu. Međutim, tamo nam je rečeno da ćemo sve odgovore dobiti tek kada se budemo obratili zvaničnim dopisom.

Kablovski internet za vrema praznika u prekidu

Za vreme uskršnjih i prvomajskih praznika kablovski internet bio je u prekidu, tako da su pretplatnici interneta ovog distributera tek posle praznika dobili internet koji su uredno platili ali im račun neće biti refundiran zbog toga što nisu koristili usluge SBB interneta. Tokom praznika na telefone SBB-a niko se nije javljao gde su se građani interesovali šta je sa internetom. Verovatno, tehničari iz SBB-a su praznovali i tek nakon završetka praznika su otklonili kvarove na mreži. Ovakav odnos prema korisnicima kablovskog interneta se redovno ponavlja i niko od nadležnih nije reagovao kako bi se rešio taj problem.

Loš kvalitet usluge i izbor programa

Jedan od nekvalitetnijih kanala, jeste i "Pink femili", koji 24 sata emituje stare filmove. Veoma često dešava se da se film naglo prekine i kreće novi, bez ikakve najave ili izvinjenja. Kanal "DoKu", koji prikazuje rekonstrukcije kriminalističkih slučajeva, emituje toliko stare emisije da se ton potpuno "izlizao". Zbog toga se, dok idu priče detektiva o ubistvima i pljačkama, ne čuje njihov glas, već klasična muzika.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs