Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

24. 05. 2011

VAŽNO POVEZIVANJE NOVINARA

Uloga istraživačkog novinarstva u borbi protiv organizovanog kriminala

Priština, 24.05.2011. (Danas) - Zemlje Zapadnog Balkana, kao i ostala društva suočavaju se sa problemom organizovanog kriminala, zbog čega je važno da novinari razmenjuju informacije i iskustva kako bi borba protiv tog globalnog problema bila što uspešnija, rekao je juče šef Misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Verner Almhofer, prilikom otvaranja dvodnevnog seminara za novinare iz Beograda i Prištine o ulozi istraživačkog novinarstva u borbi protiv organizovanog kriminala. Prema njegovoj oceni, rad istraživačkog novinara je često nezahvalan, zato što ima puno rizika, a malo rezultata.

- Politički i ekonomski pritisci sa kojima se novinari suočavaju su brojni, mediji koji se upuštaju u istraživačko novinarstvo su često meta javnih zvaničnika, koji im, između ostalog, uskraćuju reklame (oglase), istakao je Almhofer. Kao ohrabrujuće on je ocenio rezultate istraživanja da je sedam od 10 građana na Kosovu spremno da se bori protiv korupcije.

Šefica Odeljenja za medije Misije OEBS u Srbiji Dragana Nikolić Solomon naglasila je da ta misija i dalje radi na osnaživanju veza među novinarima u regionu koji se bave istraživačkim izveštavanjem. Ona je najavila da će ta Misija podržati regionalni skup novinara na ovu temu u Opatiji, kao i prevođenje priručnika za istraživačko novinarstvo na albanskom i srpskom jeziku pod nazivom „Kopajte dublje" koji su priredili BIRN i profesorka univerziteta Kolumbija iz Njujorka. Prema njenoj oceni, da bi istraživačko novinarstvo bilo uspešno važno je inspirisati novinare da se povezuju i pišu o tom opšte globalnom problemu.

Predsednik Udruženja profesionalnih novinara Kosova Arben Ahmeti rekao je da novinari u borbi protiv organizovanog kriminala počiniocima moraju odgovoriti na isti način - tako što će se organizovati i čvrsto povezati.

- Moramo stalno govoriti o našim potrebama, o neophodnosti povezivanja, listi tema na kojima možemo da sarađujemo. Uzaludno je ako se ovom temom bavi jedna medijska kuća ili jedna zemlja. I zato moramo da radimo na povezivanju novinara kome će doprineti razmena novinara iz Beograda i Prištine koja je u toku, kazao je Ahmeti.

Novinar BIRN-a Petrit Čolaku naglasio je da je na Kosovu problem organizovanog kriminala duboko ukorenjen i da su delimično za to krivi i mediji koji nisu uneli dovoljno volje da uđu dublje u temu.

- Rad na istraživačkom novinarstvu opterećen je sa više faktora među kojima su pretnje i zastrašivanja koja dolaze sa različitih strana - iz vlasti, institucija i interesnih grupa, naveo je Čolaku i dodao da su među tim faktorima i cenzura i autocenzura.
Skupu je pored predstavnika vodećih kosovskih medija prisustvovao i kosovski ombudsman Sami Kurteši.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs