Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

26. 08. 2011

Brutalno pretučena dopisnica Bete

Moskva, 26.08.2011. (B92) - Dugogodišnja dopisnica agencije Beta iz Rusije Zorana Bojić Sisojeva brutalno je pretučena u podmoskovskom selu Bogojavljanje, gde je boravila na odmoru. 

U napadu grupe huligana, prošle nedelje, dopisnica Bete zadobila je teške povrede, uključujući potres mozga, zbog čega je do danas bila na bolničkom lečenju.

Pretučeni su i njen suprug, ruski novinar Genadij Sisojev i nekoliko njihovih prijatelja, među kojima su bile tri žene.

Napala ih je šestorica mlađih, veoma snažnih muškaraca, koji su se dovezli džipom i bez povoda počeli da tuku dopisnicu Bete, njenog supruga i njihove prijatelje.

Prema rečima Zorane Bojić i njenog supruga, to nije bila obična tuča, već žestoko, bezrazložno batinanje, a jedan od napadača imao je pištolj koji je uperio u njih, preteći da će ih ubiti.

Zorana Bojić, Genadij Sisojev i njihovi prijatelji dali su izjave o ovom napadu policiji, ali bez obzira na njihove prijave i povrede koje su zadobili, nadležni ruski organi odbili su da pokrenu krivičnu istragu.

Agencija Beta obratila se zbog toga Ministarstvu inostranih poslova Rusije, pri kojem je Zorana Bojić 14 godina akreditovana kao stalni dopisnik, sa zahtevom da se hitno sprovede detaljna istraga o ovom napadu i kazne počinioci.

Nezavisno udruženje novinara Srbije zatražilo je od ruskih vlasti hitnu istragu napada na dopisnicu Bete Zoranu Bojić-Sisoev, njenog muža ruskog novinara Genadija Sisoeva i njihove prijatelje.

NUNS je u saopštenju naveo da podržava zahtev agencije Beta upućen Ministarstvu inostranih poslova Rusije, da se hitno sprovede detaljna
istraga o ovom napadu i kazne počinioci.

Udruženje će, kako se navodi, o incidentu obavestiti sve medjunarodne novinarske asocijacije i zatražiti njihovu intervenciju i zaštitu kolega.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs