Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

15. 03. 2002

Cenzura u leskovačkim lokalnim medijima

Upozoravamo javnost da je nakon perioda u kome je pokušano da se prikrije kontrolisanje informacija koje emituju lokalni mediji, u Televiziji Leskovac i Radio Leskovcu uvedena otvorena cenzura.

Direktor Javnog preduzeca Televizija Leskovac Zoran Rakić i zamenik direktora Javnog preduzeća Radio Leskovac Vera Milicević zabranili su objavljivanje saopštenja Opštinskog odbora SPO Leskovac povodom posete predsednika Vlade Srbije Zorana Đindića Leskovcu. Pojedinci su dali sebi za pravo da, po ugledu na svoje prethodnike, odlučuju šta građani mogu i smeju da čuju i vide, a šta ne.

Ovakva odluka je posebno zanimljiva kada se u obzir uzme podatak da je već u utorak na ovim medijima objavljeno reagovanje Narodne demokratske stranke i Srpske radikalne stranke.

Kao poseban kuriozitet ističemo podatak da su saopštenje Opštinskog odbora SPO Leskovac preneli "Blic" (na drugoj strani), "Danas" (u celini) i više drugih lokalnih i regionalnih medija. Cenzori su uskratili pravo na informisanje građanima koji prate programe Televizije Leskovac i Radio Leskovca, i time javno pokazali da nisu sposobni da se odreknu nasleđa prošlosti i podaničkog mentaliteta.

Opštinski odbor SPO Leskovac poziva Nezavisno udruženje novinara Srbije, ANEM (čiji su reemitori Televizija Leskovac i Radio Leskovac) i nevladine organizacije koje sa bave zaštitom ljudskih i gradanskih prava i sloboda da reaguju povodom uvodenja ogoljene cenzure na programima Televizije Leskovac i Radio Leskovca.

Sramotna je činjenica da u Srbiji, čija se vlast hvali demokratijom, parlamentarna opoziciona stranka, koja na lokalnom nivou u tehničkoj koaliciji sa DOS-om vrši vlast u opštini Leskovac, ne može da saopšti građanima šta misli o pojedinim pitanjima. Srećom, i dalje postoji barem još nekoliko medija koji nisu u službi vlasti i još nekoliko urednika kojima njihove fotelje nisu važnije od časti, morala i profesionalnih normi i kodeksa.

Nadali smo se da su medijske manipulacije koje je koristio režim Slobodana Miloševića prošlost. Nažalost, demokratija, nezavisno novinarstvo i objektivno informisanje još uvek su u leskovačkim medijima samo mrtvo slovo na papiru. Verujemo, ne zadugo.

U Leskovcu, 15.3.2002. godine

Opštinski odbor SPO Leskovac
Savet za informisanje

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs