Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

20. 04. 2002

Pirotski komarac

pirotski.jpg
pirotski.jpg
pirotski.jpg
(Preuzeto iz NIN-a)

Lokalni mediji su bili jedino zdravo medijsko tkivo u Srbiji do petog oktobra 2000. Sada su stešnjeni kao u “prokletoj avliji”

Televizija Pirot, jedan od tri medija Informativnog javnog preduzeca “Sloboda” (pored nedeljnika “Sloboda” i Radio Pirot), osnovana je 1997. godine. Clanica je ANEM-a i Evropske asocijacije regionalnih televizija (CIRCOM) i trenutno pokriva najveci deo Pirotskog okruga - opštine Pirot, Babušnicu i Dimitrovgrad. U TV Pirot je zaposleno 40 radnika. Prosek starosti je 28 godina, a više od 50 odsto radnika je sa višim i visokim obrazovanjem.

- Najvažnijem pitanju - selekciji i obuci kadrova posvećena je velika pažnja, tako da su sa zaposlenima radili profesori FDU, treneri Bi-Bi-Sija i strucnjaci razlicitih specijalnosti, kaže Miloje Nešic, tehnicki direktor TV Pirot i v.d. direktora IJP “Sloboda”.

To je, izgleda, urodilo plodom. Televizija Pirot je pokrenula produkciju dokumentarnog televizijskog filma.

- Inicijativu za produkciju dokumentarnog filma pokrenuo je konsultant IREX-a Rastislav Durman. U okviru pilot-produkcije uradena su cetiri dokumentarca, televizijski portret interpretatora etnomuzike Snežane Spasic i tri filma u trinaestominutnom formatu o zanatima po kojima je pirotski kraj poznat - pirotskoj grncariji, pirotskom cilimu i o proizvodnji pirotskog kackavalja.

U toku leta 2001. u Pirotu je održana edukacija za produkciju dokumentarnog televizijskog filma, pod nazivom Pirotska škola dokumentarnog filma. Finansijski, pomogli su nam Press Nonj i IREX, a predavaci su bili profesori beogradskog FDU, Andrija Dimitrijevic i Aleksandar Kajevic i urednik dokumentarnog programa TV Novi Sad, Danica Acimovic. U toj tromesecnoj edukaciji ucestvovale su produkcione ekipe cetiri TV stanice Anema - TV Trstenik, TV Kragujevac, TV Cacak i TV Pirot.

I koji su rezultati?

- Rezultat ove obuke je pet dokumentarnih filmova u trinaestominutnom formatu. Svi filmovi su uradeni u potpuno zaokruženom digitalnom tehnološkom lancu. Odnosno, snimljeni su digitalnim kamkorderima, montirani na nelinearnim montažnim jedinicama u digitalnom domenu i konacno snimljeni na DV masterima. Ali, za godinu dana proizvedeno je ukupno šesnaest dokumentarnih filmova, što Pirotskoj školi dokumentarnog filma evidentno, daje atribut produkcijske kuce.

Filmovi Pirotske škole su ucestvovali i na festivalima?

- Filmovi proizvedni u Pirotskoj školi dokumentarnog filma, konkurisali su na domacim i medunarodnim festivalima i kuriozitet je da selekcione komisije nisu odbile nijedan film. Film “Duvanski put” koji je uradila produkcijska ekipa TV Cacak, nagraden je na medunarodnom festivalu “Zlatni prosjak” u Slovackoj dok je “Pirotski komarac” koji je uradila produkcijska ekipa TV Kragujevac, nagraden Zlatnom plaketom Beograda na ovogodišnjem martovskom festivalu u Beogradu. Ukoliko se pogleda program ovogodišnjeg beogradskog festivala, vidi se da je najveci broj ostvarenja (sedam filmova), ne racunajuci Beograd i Novi Sad, proizveden upravo u Pirotskoj školi dokumentarnog filma.

Iz TV Pirot je potekla i ideja o formiranju Tehnicke Komisije ANEM-a (TKA). Koja je uloga te komisije?

- Komisija je formirana u Pirotu, novembra 2000. godine, po ugledu na slicna strucna tela Evrovizije i okupila je najtalentovanije inženjere iz radio i TV stanica, clanica ANEM-a, kao i specijaliste za radijske i TV tehnicko-tehnološke sisteme. Komisija prati tehnicke novine, saraduje sa drugim slicnim komisijama u zemlji i inostranstvu, a cilj nam je da se uvedu odredeni tehnicki standardi u televizijskim i radijskim sistemima.

Komisija je, takode, više puta razmatrala i Nacrt zakona o radio-difuziji i dala brojne sugestije i primedbe, koje su u velikoj meri i prihvacene.

Kako vama, kao predsedniku te komisije, izgleda sadašnji Predlog zakona?

- Bez obzira što je Nacrt zakona pretrpeo znacajne korekcije u odnosu na prvobitne trapave varijante i konacno stigao do republicke Skupštine, mislim da je zakon u celini nekonzistentan i preambiciozan. Zakon gotovo iskljucivo tretira tehnicke mogucnosti koje daje zastarela zemaljska analogna difuzija i samo u tragovima pominje nove aktuelne tehnologije koje potpuno menjaju filozofiju pristupa ovoj kompleksnoj delatnosti. Na kraju, sve konkretne poslove u domenu radio-difuzije obavljace nezavisno regulatorno telo - radio-difuzni savet Srbije. Videcemo kako ce rad ovog tela izgledati u srpskoj nezavisnoj varijanti.

Plan TV Pirot je da se razvija kao regionalni javni servis. Do sada su razvoju regionalne medijske kuce pomagali brojni donatori - IREX, PRESS NONj, FOS, SHC, USAID i drugi. Nadam se da ce donatori imati i dalje razumevanja za razvoj regionalnog medija na jugoistoku Srbije.

Koliko vam pomaže osnivac - Skupština opštine Pirot?

- Od 1997. do sada SO Pirot je izdvajala znacajna sredstva i presudno pomogla pocetak rada TVP i njen dosadašnji razvoj. Sve to, medutim, može vrlo lepo da funkcioniše dok se lokalni politicari “ne dosete” da su lokalni mediji tu zapravo zbog njih, a ne zbog gradana. U tom trenutku se postavlja pitanje svega što je TV Pirot uradila. Konkretno, mislim na aktuelne kritike da su TV Pirot, Radio Pirot i nedeljnik “Sloboda” previše kriticni prema lokalnoj vlasti i na eksplicitan stav celnika SO Pirot da opštinski mediji moraju da sprovode licnu predsednicku kampanju, što dezavuiše javni servis pre nego što je on i zaživeo.

S druge strane, potcenjivacki i nadmen odnos beogradskih medijskih interesnih grupa u odnosu na lokalne i regionalne medije, tera nas na svakodnevno preispitivanje da li se baš dobro secamo 2000. i tadašnjih medijskih odnosa i doprinosa promenama.

U svakom slucaju, lokalni mediji su bili jedino zdravo medijsko tkivo u Srbiji do 5. oktobra 2000 (valjda se dobro secam). Sada su stešnjeni i skuceni kao u “prokletoj avliji”, kako je republicki premijer nazvao Pirotski okrug prilikom nedavne posete Pirotu.

DRAGANA MATIĆ

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs