Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

17. 04. 2002

Komitet za zaštitu novinara, CPJ, zahteva usvajanje novog medijskog zakona

Njujork, 17. april 2002. godine - U pismu poslatom danas predsedniku Narodne skupštine Republike Srbije Nataši Mićić, Komitet za zaštitu novinara (CPJ - Committee to Protect Journalists) izrazio je snažnu podršku naporima parlamenta u zaštiti slobode štampe u Srbiji.

Komitet za zaštitu novinara veruje da će usvajanjem nacrta Zakona o radio-difuziji, koji se trenutno razmatra, skupština stvoriti efikasan pravni okvir za elektronske medije, i time dati ključni doprinos demokratizaciji srpskog društva.

Srpska vlada odobrila je predlog Zakona o radio-difuziji 4. aprila i prosledila ga srpskom parlamentu na usvajanje po hitnom postupku, kako izveštavaju lokalni mediji. Ovim zakonom se predviđa osnivanje nezavisnog tela za radio-difuziju koje ce nadgledati elektronske medije i dodelu dozvola za emitovanje. Ovaj zakon takođe predviđa transformaciju Radio-televizije Srbija (RTS) u javni servis, koji će u većoj meri biti nezavisan od srpskih vlasti.

Uspon Demokratske opozicije Srbije (DOS) na vlast krajem 2000. godine označio je dramatičan kraj do tada uobičajenog progona novinara, koji je obeležio vladavinu Slobodana Miloševića. Međutim, pravni okvir za rad medija se nije bitno promenio tokom proteklih 18 meseci.

Postojeći sistem i dalje favorizuje veće elektronske medije koji podržavaju vladu, a na štetu slobode štampe i šireg procesa demokratizacije u Srbiji.

Tokom tranzicionog perioda krajem 2000. godine, uticajne privatne televizijske stanice kao što su TV Pink i BK TV brzo su se priklonile novim vlastima umesto Miloševićevom režimu jer su novi ljudi na vlasti bili željni povoljnih prikaza u elektronskim medijima. Ovaj oblik neformalnog pokroviteljstva očuvao je dominaciju medija koji su ranije podržavali Miloševića jer im je dopušteno da zadrže svoje dozvole za nacionalno pokrivanje kao i druge privilegije iz postojećih zakonskih propisa u oblasti medija. Ove privilegije su provladinim elektronskim medijima omogućile da steknu prednost na medijskom tržištu marketinga i oglašavanja.

Za to vreme, čitava decenija fizičkog maltretiranja, pravnih zloupotreba, nametanja ogromnih novčanih kazni i povremene konfiskacije opreme u vreme Miloševića znatno je oslabila ostale medije. Međutim, oni su odlučni da očuvaju svoju nezavisnost i u novim uslovima. No, bez podrške vlade, većina nezavisnih elektronskih medija nema dovoljno finansijskih sredstava da uzme učešća u novoj tržišnoj utakmici.

Usvajanje i primena Zakona o radio-difuziji preko su potrebni kako bi se omogućilo da čitav niz nezavisnih elektronskih medija preživi, u finansijskom smislu, tokom ovog teškog perioda tranzicije.

Imamo u vidu događaje u bliskoj prošlosti i verujemo da je važno da se novi Zakon o radio-difuziji na efikasan način pozabavi pitanjem podstrekivanja na nasilje. CPJ, međutim, izražava zabrinutost da bi nejasno definisane odredbe u novom zakonu o suzbijanju govora za koji se oceni da podstiče na mržnju ili diskriminaciju mogle biti potencijalno zloupotrebljene da bi se napali politički protivnici.

CPJ veruje da je podrška razvoju i jačanju nezavisnih medija od ključne važnosti za tekući proces političkih reformi i integraciju u panevropske institucije. Stoga se nadamo da će skupština usvojiti predlog Zakona o radio-difuziji po hitnom postupku.

Za dodatne informacije o situaciji u kojoj se nalaze mediji u Srbiji posetite www.cpj.org. CPJ je nezavisna, neprofitna organizacija, sa sedištem u Njujorku, koja se bavi zaštitom slobode štampe širom sveta.

Alexander Lupis
Europe & Central Asia Program Coordinator
Committee to Protect Journalists (CPJ)
330 Seventh Avenue, 12th floor
NY, NY 10001
Tel: (1 212) 465-1004 x101
Fax: (1 212) 465-9568
Internet: www.cpj.org

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs