Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

19. 08. 2002

Medijska zakonska regulativa u Crnoj Gori: Kontrola politike nad medijima

Mi, crnogorska radna grupa za medije, izražavamo našu duboku zabrinutost povodom dalje kontrole politike i politicara nad medijima u Crnoj Gori. Nedavne izmene u medijskim zakonima - usvojene 18. jula, 2002 od strane skupštinske vecine u crnogorskom parlamentu - predstavlja znacajan korak nazad u pogledu slobode medija.

Stoga apelujemo na zapadne vlade, Evropsku komisiju i medunarodne (nevladine) organizacije da izvrše pritisak na crnogorsku vladu i parlament da (1) poništi ove izmene i (2) usvoji novi set medijskih zakona, vec razvijen i sacinjen u saradnji sa Savetom Evrope.

Crnogorska radna grupa za medije je grupa koja se sastoji od 21 clana, medijskih profesionalaca, koji predstavljaju razlicite medijske kuce, nevladine organizacije kao i clanove vlade Crne Gore. Grupa radi pod pokroviteljstvom Radne grupe za medije Pakta za stabilnost jugoistocne Evrope.

U poslednjih 11 meseci, Radna grupa za medije je u saradnji sa Savetom Evrope napravila nacrt tri nova medijska zakona (opšti zakon, zakon o radiodifuziji i zakon o javnom servisu). Ovi zakoni, s kojim su se saglasile sve zainteresovane strane, doprineli bi da se napravi zakonski okvir za medije u Crnoj Gori koji je u saglasnosti sa standardima EU.

Umesto usvajanja ovih zakona, Parlament Crne Gore je pribegao kratkorocnom rešenju koje u principu produžava i ucvršcuje politicku kontrolu nad medijima, ozbiljno ugrožava slobodu izražavanja i protok informacija i uvodi restriktivne mere ne samo prema državnim medijima, vec i prema privatnim nezavisnim medijima. Kao grupa lokalnih medijskih strucnjaka, mi odlucno protestujemo povodom ovoga.

Crnogorska radna grupa za medije traži od politicara, i onih na vlasti i onih u opoziciji, da usvoje ove zakone koji su napravljeni u saradnji sa Savetom Evrope i to što pre, i na taj nacin potvrde njihovu ranije izrecenu orijentaciju prema medijskim reformama.

Zabrinuti smo da ce u predstojecem periodu kompromisi izmedu politickih partija da se sklapaju na štetu profesionalnog novinarstva i slobode medija, na taj nacin nanoseci štetu gradanima koji imaju pravo na objektivnu i punu informaciju. Stoga molimo medunarodnu zajednicu da nadgleda i prati razvoj dešavanja i da se pobrine da sve promene u medijskom zakonodavstvu u Crnoj Gori predstavljaju korak napred prema evropskim integracijama, a ne udaljavanje od istih.


U ime Radne grupe za medije, predsednik
Saša Brajovic

http://www.vijesti.cg.yu

http://www.pobjeda.cg.yu

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs