Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

28. 10. 2002

Loše stanje u medijima posledica odsustva zakona

BEOGRAD, 28. oktobra 2002 – Predstavnici Asocijacije nezavisnih elektronskih medija (ANEM) ocenili su da medijska situacija u Srbiji nije bitno poboljšana u protekle dve godine, od demokratskih promena u zemlji, navodeći za to niz primera, koji su uglavnom posledica odsustva ključnih medijskih zakona.

Posebno protestujući zbog kašnjenja primene Zakona o radio-difuziji, predsednik ANEM-a Veran Matić, koji je i glavni i odgovorni urednik Radio-televizije B92, ukazao je na to da je rok za izbor članova Saveta Republičke radio-difuzne agencije, predviđen tim zakonom, istekao 25. oktobra. Navodeći da je tim povodom uputio pismo predsednici parlamenta Nataši Mićić, Matić je ukazao na to da, prema saznanjima ANEM-a, Skupština Srbije i vojvođanski parlament još nisu ni predložili kandidate za članstvo u Savetu, čije je formiranje neophodno za početak primene Zakona o radio-difuziji.

Advokat ANEM-a Slobodan Kremenjak ukazao je i na neophodnost usvajanja Zakona o javnom informisanju, Zakona o dostupnosti informacija i, posebno, Zakona o telekomunikacijama, koji je komplementaran sa Zakonom o radio-difuziji i uslovljava njegovu primenu.

Predstavnici ANEM-a naveli su niz primera koji ukazuju na nastavak pritisaka vlasti na medije koji su doprineli demokratizaciji zemlje i njihovu neravnopravnost u odnosu na stanice koje su imale privilegije za vreme bivše vlasti.

Prema podacima ANEM-a, uprkos moratorijumu na dodelu dozvola za korišćenje frekvencija koje je Savezno ministarstvo za telekomunikacije uvelo krajem 2000. godine, u pojedinim gradovima broj elektronskih medija je udvostručen.

Predstavnici ANEM-a ukazali su na to da je samo u Požarevcu broj radio stanica povećan u protekle dve godine sa šest na 14. Slično je i u Novom Sadu, gde je pre 5. oktobra 2000. bilo 17 radio stanica, a danas ih je 35, dok je broj TV stanica povećan sa tri na sedam.

Predstavnici ANEM-a kritikovali su predstavnike vlasti i zbog "prevelike sujete i nerazumevanja da je njihova funkcija javna, a da je posao novinara da izveštavaju javnost i po potrebi kritikuju".

Direktor novosadskog Radija 021 Slobodan Stojšić ukazao je na nedavni sukob kolumniste te stanice Ašlije Djuričina s predsednikom vojvođanskog parlamenta Nenadom Čankom, koji je bio nezadovoljan kritikama na njegov račun. On je rekao da je epilog tog slučaja sudski postupak, ali je ukazao i na "ekonomski pritisak" na Radio 021, koji se ogleda u raskidanju važnih ugovora pojedinih preduzeća sa tom stanicom.

Direktor Radija Bum 93 u Požarevcu Milorad Tadić podsetio je da je pre nekoliko dana platio kaznu od 2.000 dinara da ne bi morao da odsluži zatvorsku kaznu od 30 dana, na osnovu tužbe nekadašnjeg saveznog ministra za telekomunikacije Ivana Markovića zbog neposedovanja dozvole za emitovanje programa.

Tadić je podsetio da je i Radio Bum 93 osuđen na kaznu od 30.000 dinara i naglasio da taj iznos neće platiti, iako očekuje da će novac biti "skinut sa računa" tog požarevačkog nezavisnog radija.

Zbog haosa u radio-difuznom spektru, posle oktobarskih promena 2000. godine uveden je moratorijum na dodelu dozvola za korišćenje frekvencija na saveznom nivou, ali ta odluka Saveznog ministarstva za telekomunikacije nije poštovana pa se procenjuje da danas u Srbiji ima više od hiljadu radio i oko 300 televizijskih stanica, a resursi omogućavaju postojanje svega nekoliko stotina elektronskih medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs