Home  /  Medijska scena  /  Arhiva vesti do septembra 2011.

05. 11. 2002

Veran Matić povodom godišnjice Multiradija

Jezici nas povezuju, ali nas oni i razdvajaju. Rušenje Vavilonske kule u mitologiji je doživljavano kao prokletstvo jer je stvoritelj tada, navodno, razdelio narode i njihove jezike. Od tada se toliko toga desilo. Neki jezici su mrtvi jer se njima više ne govori ali su ostali zapisani. Neki jezici su potpuno zaboravljeni, a mnogi jezici su u međuvremenu nastali. Živimo u svetu kojim sve više dominira jedan jezik - engleski. U isto vreme, ovo je svet u kom se sve više pažnje posvećuje očuvanju i negovanju tzv. malih jezika. I moj jezik - jezik na kom sam progovorio - mali je jezik. Ma koliko svako od nas mislio da je njegov jezik najveći i najlepši, činjenica da njime govori desetak miliona ljudi mnogo toga objašnjava. Bilo bi najlepše kada bi tzv. mali jezici brinuli jedni o drugima, međusobno bili solidarni, držali jedni do drugih, a ne ratovali. Upravo njihova veličina traži tu vrstu ponašanja. Nažalost, godinama su vođeni ratovi ne samo između naroda i država nego su ratovali i jezici.

Multiradio uspostavlja onu vrstu poželjnih standarada koji nas najzad čine ponosnim i punim nade za zemlju u kojoj živimo. Bogatstva malih jezika nisu samo bogatstva razlika, tu je i bogatstvo povezivanja, mešanja i tolerancije.

Upravo u tome Vojvodina i Multiradio predstavljaju primer za ceo region.

Kada smo otvarali ovaj radio pre godinu dana, nadali smo se da će veoma brzo biti doneti i implementirani zakoni koji bi omogućili novinarima i medijima da se profesionalnije i odgovornije bave novinarstvom, da mediji budu međusobno ravnopravni i da se isprave greške koje su činjene tokom Miloševićeve vladavine, naročito prema nezavisnim medijima. Nažalost, to se ni posle godinu dana nije dogodilo. Što je još gore, nema ni znakova da će se to dogoditi u narednih godinu dana. Ovo predstavalja veliku opasnost, naročito za veoma osetljive projekte kao što je projekat radija za manjine i manjinska pitanja. Naravno, opasnost postoji i za ceo sektor nezavisnih elektronskih medija koji je veoma osetljiv na nedostatak regulative i neravnopravnost položaja. Surova komercijalizacija bez pravila igre samo će pomoći onim medijima koji su bili privilegovani i pod Miloševićem i u protekle dve godine, a uništavaće društveno važne i korisne projekte – medije u službi građana.

ANEM će nastojati da sve svoje članice zaštiti od posledica ovakvog stanja i da izvrši pritisak da se što pre donese zakonska regulativa i stvori klima za rešavanje problema novinara, medija i novinarstva uopšte.

Profesionalno novinarstvo je važna karika u procesu promocije i realizacije reformi.

Da su pomaci mogući, govore i primeri vezani upravo za odnos prema manjinama. Svakako treba odati priznanje Ministarstvu za verske i nacionalne manjine i ministru Rasimu Ljajiću, koji su uspeli za godinu dana da pitanje položaja manjina i odnosa prema manjinama učine svakodnevno prisutnim u javnosti. Tome su doprineli i mediji kao što je Multiradio, koji iznutra, iz baze, pokreću važna pitanja položaja i budućnosti manjina, ali i sopstvenim primerom svakodnevno dokazuju na koji način odgovorni mediji treba da budu u funkciji građana, bez obzira na to kojim oni jezikom govore.

Čestitam godišnjicu Multiradiju i želim mu da se čuje na što većoj teritoriji na kojoj žive građani koji govore različitim jezicima.

Novi Sad,
5. novembar 2002. godine

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs