Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

11. 05. 2011

SEEMO pokrenuo sajt o ugroženoj slobodi medija u Mađarskoj

Podstaknuta problematičnim stanjem medijskih sloboda u Mađarskoj, Organizacija za medije u južnoj i istočnoj Evropi (The South and East Europe Media Organisation - SEEMO) pokrenula je u aprilu web sajt http://www.hungarypressfreedom.org/.

Sajt sadrži vesti, eksluzivne mesečne izveštaje, pravne i političke analize, kao i stručna mišljenja na temu mađarskog Medijskog ustava i Medijskog zakona i njihove kasnije izmene i dopune.

Na sajtu se mogu pratiti politički događaji i debate u pogledu medijskih sloboda u Mađarskoj, sa linkovima na informacije o ovoj temi koje objavljuju vlade drugih zemalja, kao i organizacije specijalizovane za slobodu medija.

"Mađarski Medijski zakon, odobren u decembru 2010, kritikovan je pre i posle usvajanja. Utisak je da se neki njegovi članovi kose sa evropskim standardima slobode medija", navodi SEEMO u saopštenju za štampu povodom pokretanja sajta Hungarypressfreedom.org. "Kao rezultat međunarodnog pritiska i kritike, pogotovo od strane Evropske komisije, neki kontroverzni delovi zakona su izmenjeni i odobreni u martu 2011. Međutim, većina organizacija koja se bavi slobodom medija, uključujući International Press Institute (IPI) i SEEMO, smatraju ove izmene "kozmetičkim", a ne suštinskim", objašnjava SEEMO u saopštenju.

SEEMO je sajt http://www.hungarypressfreedom.org/ pokrenuo u partnerstvu sa Centrom za nezavisno novinarstvo iz Budimpešte (Center for Independent Journalism).

The South and East Europe Media Organisation (SEEMO) je mreža urednika, medijskih menadžera i vodećih novinara iz jugoistočne i centralne Evrope i članica je International Press Institute-a (IPI).

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs