Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

22. 05. 2015

OEBS: Medije i dalje kontrolišu

22.5.2015. (Beta, B92) - Na Zapadnom Balkanu ključni problem je taj što zemlje regiona još nisu prevazišle sistem kontrole medija, izjavila je predstavnica OEBS-a Dunja Mijatović.

Glavne pretnje slobodi medija u zemljama OEBS-a su sve učestaliji napadi na novinare, pokušaji filtriranja sadržaja na internetu i pokušaji blokade pristupa internetu, rekla je ona.

U intervjuu za portal Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans), predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović je rekla da se razmere problema u oblasti slobode medija razlikuju od regiona do regiona, ali da srž ostaju bezbednost novinara i sloboda na internetu.

"Glavni problem koji preovlađuje na Zapadnom Balkanu je taj što region još nije prevazišao zaostavštinu prethodnog sistema. Pod tim podrazumevam kontrolu medija", rekla je Dunja Mijatović.

Po njenim rečima, uočljivi su neki pozitivni koraci: u Makedoniji je ustanovljen prvi savet za štampu, a u Crnoj Gori se radi etički kodeks novinara.

"Takođe sam svesna da postoje napori, na čijem je čelu Savet Evrope, da se formalizuje mreža samoregulatornih tela na području Jugoistočne Evrope što bi, po mom mišljenju, moglo značajno da unapredi kvalitet novinarstva i solidarnost među novinarima u regionu. Očekujem realizaciju (te mreže)", rekla je Mijatovićeva.

Još jedan pozitivan korak je formiranje nezavisnih komisija za nadzor istrage u slučaju ubistava novinara, ukazala je ona.

"Ipak, ne postoji način da se zameni odgovornost državnih institucija i preko potrebne političke volje i napora da se ubice i naručioci tih užasavajućih napada na medije izvedu pred lice pravde. Bezbednost novinara uvek će biti prioritet moje kancelarije", ukazala je Mijatovićeva.

Ona je takođe kazala da je napad na uredništvo magazina "Šarli ebdo" u Parizu bio "napad bez presedana na slobodu govora i slobodu medija" i dodala: "Mislim da ćemo se sa posledicama tog užasnog napada suočavati još duže vreme".

"Verujem da je najbolja reakcija (na napad) nastavak iskazivanja prava na slobodu izražavanja bez ikakvog uzdržavanja ili autocenzure", rekla je Mijatovićeva.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs