Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

11. 11. 2011

Stroža pravila za novinare u Kini

Peking, 11.11.2011. (B92, Beta) - Kineska vlast najavila stroža pravila ponašanja novinara, kako bi iskontrolisala glasine i smanjila uticaj mikroblogova na Internetu, kojih je u Kini sve više.

Generalna uprava za štampu i publikacije Kine saopštila je na svom sajtu da se novinarima zabranjuje da u svoje izveštaje uvršćuju neproverene informacije dobijene preko Interneta i SMS poruka, piše Njujork tajms.

Novinarima se takođe nalaže da za "kritične" informacije moraju imati najmanje dva izvora i da moraju lično obaviti intervjue kad prikupljaju podatke.

Netačni izveštaji moraju biti praćeni ispravkama i izvinjenjima.

Ozbiljniji prekršaji mogu voditi ka suspenziji, pa čak i ka povlačenju novinarske dozvole koju izdaje vlada.

"Netačni izveštaji ne samo što nanose ozbiljnu štetu interesima umešanih strana već ozbiljno podrivaju integritet medija, pa čak i ozbiljno utiču na socijalni i ekonomski poredak", saopštila je uprava sa štampu i publikacije a prenosi novinska agencija Sinhua.

Od početka 2010. godine, navodi se u saopštenju, u više od pet istraga te uprave o "ilegalnom objavljivanju vesti" kao faktor su se pojavili netačni izveštaji.

Na godišnjem zasedanju rukovodstva Komunističke partije Kine, koje je održano prošlog meseca, razgovaralo se o sve većem kulturnom zamahu zemlje, a javili su se i zahtevi za pojačanjem nadzora nad novinarstvom i Internetom.

Vlasti u Kini su naročito osetljive na brzo širenje glasina o korupciji i zloupotrebi službenog položaja među državnim zvaničnicima - što je česta tema na mikroblogovima.

Novinari u nekim od važnijih medijskih organizacija u Pekingu tvrde da se glasine i druge neproverene informacije ionako proveravaju pre no što budu objavljene.

Praktični efekti novih pravila nisu jasni, ali će se verovatno najviše osetiti u medijima na lokalnom i regionalnom nivou, gde su novinari obično manje iskusni i gde pravila državnog nadzora mogu biti manje precizna, piše Njujork tajms.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs