Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

17. 10. 2011

BiH: Usvojena Deklaracija o slobodi medija

Sarajevo, 17.10.2011. (media.ba) - Na dvodnevoj konferenciji na temu "Na putu do slobode medija" usvojena je Deklaracija o slobodi medija u kojoj se navodi da je sloboda izražavanja "temeljno ljudsko pravo i centralni stup dobrog upravljanja i vladavine prava".

Deklaracija je donesena u okviru Prve konferencije OSCE-a o medijima jugoistočne Evrope, koju je u Sarajevu organizirao Ured predstavnika za slobodu medija pri OSCE-u u suradnji sa Misijom OSCE-a u Bosni i Hercegovini i uz podršku Ureda OSCE-a u Albaniji, te misija OSCE-a na Kosovu, u Crnoj Gori, Srbiji i Skoplju. Konferenciji je prisustvovalo oko 100 stručnjaka i predstavnika medija iz jugoistočne Europe.

U Deklaraciji je ukazano na potrebu za razvijanjem i održavanjem na dobrovoljnoj osnovi stvorenih mehanizama samoregulacije rada medija, nezavisnih od organa vlasti, zasnovanih na najvišim standardima profesionalnog ponašanja, kako bi se poboljšao kvalitet novinarstva i ponudila adekvatna i proporcionalna reakcija na greške i kršenje etičkih načela od strane novinara. Među ostalim, istaknuta je obaveza organa vlasti na svim nivoima da javno i odlučno istaknu i osiguraju nezavisnost javnih emitera, kako u uređivačkom, tako i u finansijskom smislu, "jer su oni od ključne važnosti za osiguranje funkcionalne demokratije i stvaranje uporišta za slobodu medija".

Kako se dalje navodi, profesionalni novinari bi trebali težiti tačnosti i objektivnosti, te poštivanju kodeksa etičkog ponašanja, budući da transparentni samoregulacijski mehanizmi nude dovoljno prilika za ispravljanje štete osobama čiji je ugled narušen, te doprinose jačanju profesionalizma i kredibiliteta medija.

Uz apel za striktno provođenje zakona koji tretiraju ulogu i funkcioniranje medija u Deklaraciji se naglašava potreba za jačanjem novinarskih sindikata i poboljšanja uvjeta rada i zapošljavanja novinara.

"Potrebno je pooštriti odredbe zakona kojima se garantira poštivanje osnovnih prava novinara u oblasti rada i zapošljavanja. Novinari trebaju imati mogućnost primjene djelotvornih zakonskih sredstava za zaštitu svojih prava u oblasti rada i zapošljavanja", navodi se u Deklaraciji.

U središtu zanimanja učesnika dvodnevne Konferencije bila je neovisnost medija, koja podrazumijeva i teme poput stanja sistema javnog emitiranja, zakonskih izazova koji ograničavaju slobodu medija, nasilja nad novinarima i zastrašivanja novinara, te uvjeta njihovog zapošljavanja. Učesnici su ocijenili da se novinarstvo u BiH nalazi u krizi, ekonomskoj i profesionalnoj. "Novinarstvo u BiH je više u političkim, nego profesionalnim i medijskim vodama. Bh. novinari se suočavaju s ekonomskim problemima, dramatično su neplaćeni, i imaju mnoge druge probleme", rekao je Boro Kontić, direktor Mediacentra Sarajevo.

"Također, novinari ne pokazuju ni najmanju dozu solidarnosti prema
kolegama, sve više pokazuju težnju da budu sredstva određenih
političkih grupa. Ova konferencija je alarm za sve nas", kaže Dunja Mijatović, predstavnica OSCE-a za slobodu medija.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs