Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

24. 06. 2014

Asanžovi advokati traže ukidanje poternice za njim

Stokholm, 24.6.2014. (Tanjug) - Advokati osnivača Vikiliksa Džulijana Asanža u Švedskoj zatražili su od suda u Stokholmu da povuče nalog za njegovo hapšenje, budući da se on već dve godine nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu kako bi izbegao izručenje Švedskoj.


Švedska traži 42-godišnjeg Australijanca kako bi bio ispitan zbog optužbi za silovanje koje on negira. Asanž strahuje da bi Švedska mogla da ga izruči Sjedinjenim Američkim Državama koje žele da mu sude zbog objavljivanja poverljivih informacija.

Tomas Olson, jedan od Asanžovih advokata u Švedskoj, kaže da bi nalog za hapšenje Asanža trebalo ukinuti jer ne može da bude realizovan dok se Asanž nalazi u ekvadorskoj ambasadi, a švedski tužilac nije razmatrao mogućnost njegovog ispitivanja u Londonu.

"Imajući u vidu veliki uticaj te činjenice na Asanžovu mogućnost da se slobodno kreće i živi normalnim životom, mi mislimo da je podržavanje takve odluke nerazumno", rekao je Olson agenciji Rojters i izrazio nadu da će sud promeniti odluku.


Velika Britanija ne dozvoljava Asanžu da bezbedno napusti tu zemlju i ode u Evkador od juna 2012. godine kada je Australijanac potražio utočište u ambasadi Ekvadora u Londonu.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs