Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

03. 05. 2015

Sloboda medija od životne važnosti

3.5.2015. (Beta, B92) - Strazbur -- Generalni sekretar Saveta Evrope Torbjorn Jagland pozvao je države članice da ispune obaveze u vezi sa slobodom medija i izražavanja.

On je ocenio da je stanje u vezi sa slobodom medija i izražavanja pogoršano.

Savet Evrope je istovremeno saopštio da se novom internet portalu ove sveevropske organizacije za pružanje hitne pomoći ugroženim novinarima već javilo 45 poslenika "sedme sile".

Jagland je povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, izjavio da je "sloboda medija je od životne važnosti za demokratiju" i upozorio da se, međutim, "uslovi za slobodu sredstava informisanja pogoršavaju".

Čelnik Saveta Evrope je pozvao države članice ove sveevropske organizacije za zaštitu ljudskih prava, temeljnih sloboda i demokratije da "ispoštuju obaveze o zaštiti novinara, kao i prava svih građana na slobodu izražavanja".

Jagland je stavio do znanja da će "portal SE za bezbednost novinara omogućiti veću efikasnost u odbrani tij prava", odnosno slobode medija i izražavanja.

Generalni sekretar SE je naveo da su neke žalbe novinara "portalu za hitnu pomoć" već urodile plodom i da sada nastoji da uspostavi dijalog sa zemljama članicama, kako bi se utvrdilo "kako doći do povoljnog raspleta i u drugim slučajevima zatražene pomoći preko ove platforme".

Savet Evrope je saopštio da su međunarodne organizacije koje zastupaju novinare otkako je 2. aprila ustanovljen portal za zaštitu novinara prijavile 45 slučajeva kršenja slobode informisanja.

Narušavanje slobode medija i ugrožavanje rada novinara u 14 evropskih država su utvrđeni u izveštajima pet organizacija koje su u cilju odbrane slobode medija i izražavanja sklopile partnerstvo sa Savetom Evrope.

To su Artikl 19, Udruženje evropskih novinara, Evropska federacija novinara, Međunarodna federacija novinara i Reporteri bez granica.

Savet Evrope je predočio da je "portal za brzo reagovanje" u odbranu ugrožnih novinara i sloboda izražavanja ustanovljen "zato što su napadi na novinare napadi i na društva u celini, i da je otud dužnost SE da zaštiti novinare, slobodne, nezavisne i različite medije".

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs