Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

04. 05. 2015

Slobodni mediji ključ demokratskog društva

4.5.2015. (Beta, UNS) - Visoka predstavnica EU Federika Mogerini, povodom Svetskog dana slobode medija, 3. maja, izjavila je da su slobodni, raznovrsni i nezavisni mediji ključ svakog demokratskog društva, jer bez njih ne može biti ni informisanog, aktivnog i angažovanog građanina.

"Zato je sloboda štampe stub svakog društva, i to se mora promovisati i nikad se ne sme uzimati zdravo za gotovo. Zahvaljujući hrabrosti velikog broja novinara još uvek znamo značenje reči koja se često zanemaruje: istina", navela je Federika Mogerini u izjavi koju je preneo EU info centar.a

Ona je kazala da EU odaje priznanje onim novinarima i medijskim akterima koji su u pritvoru ili su izgubili život, kao i onima koji na bilo koji drugi način trpe nepravedne posledice zbog ostvarivanja prava na slobodu izražavanja.

"Još jednom potvrđujemo našu posvećenost unapređenju i zaštiti prava na izražavanje širom sveta i nastavljamo da promovišemo bezbednost novinara i drugih medijskih radnika", istakla je visoka predstavnica EU.

Prema njenim rečima, savremene informaciono-komunikacione tehnologije deo su svakodnevnog života i pružaju nove mogućnosti za ostvarivanje ljudskih prava, kao i za društveni i ekonomski razvoj.

"Nesmetani pristup informacijama i slobodi izražavanja mora biti zagarantovan svima, kako na internetu tako i van njega", rekla je Federika Mogerini.

 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs