Home  /  Medijska scena  /  Region i svet

03. 05. 2015

Mijatović: Prestati s policijskim upadima u medije

3.5.2015. (Tanjug) - Situacija u vezi sa slobodom medija u Bosni i Hercegovini je vrlo mračna i postoje mnoga pitanja koja treba hitno rešiti, izjavila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

SARAJEVO - Situacija u vezi sa slobodom medija u Bosni i Hercegovini je vrlo mračna i postoje mnoga pitanja koja treba hitno rešiti, izjavila je predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović.

Povodom 3. maja, Međunarodnog dana slobode medija, Mijatović je u intervjuu "Dnevnom avazu" istakla da hitno treba rešiti problem nekažnjavanje napada na novinare i političkog uplitanja u njihov rad.

Kao probleme ona je navela i pitanje finansijske održivosti javnog emitovanja i ozbiljna kašnjenja u vezi s uvođenjem digitalnog signala, što dovodi do mogućnosti da BiH kasnije tokom godine ostane bez TV signala, prenosi Fena.

Među negativnostima koje su u poslednje vreme zabeležene u BiH Mijatović navodi "zakone koji se mogu koristiti za potiskivanje slobode govora, policijske racije u medijskim redakcijama, veliki broj kleveta i uvreda političara na račun predstavnika medija".

"Nažalost, nijedan od ovih problema nije novi. U januaru sam upozorila Predsedništvo BiH u vezi sa svim ovim pitanjima, kao i na sve učestalije pretnje i nasilje nad medijima, uključujući i napade na novinare, policijske upade u redakcije, visok broj tužbi protiv medija koje su pokrenuli visokopozicionirani političari", izjavila je Mijatović.

"Sigurnost novinara u regiji koju pokriva OEBS ostaje prioritet za mene i moju kancelariju. Nažalost, u BiH postoje slučajevi nasilja, zastrašivanja i uznemiravanja novinara. Temeljno pratim sve ove slučajeve i stalno ih predočavam vlastima i javnosti da bi se osiguralo da se oni u potpunosti istraže", rekla je, između ostalog, Dunja Mijatović.

Organizacija za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) ima 57 zemalja članica, među kojima su SAD i zemlje EU. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs