Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

26. 10. 2009

ČETVRTI IZVEŠTAJ O PRAVNOM MONITORINGU MEDIJSKE SCENE U SRBIJI

usaidlogosrb
usaidlogosrb

 

 

Od danas je na ANEMovom sajtu dostupan i četvrti Izveštaj o pravnom monitoringu medijske scene u Srbiji, za septembar 2009, koga je izradio stručni tim advokatske kancelarije „Živković & Samardžić", u saradnji sa ANEMom. Pravni monitoring medijske scene u Srbiji i prateće promotivne aktivnosti čine suštinu istoimenog ANEMovog projekta, koga podržavaju USAID i IREX Srbija.

Četvrti izveštaj, kao i prethodni, predstavlja riznicu važnih podataka i činjenica, stručno obrađenih, a posebnu vrednost čine pravna mišljenja i analize o svim bitnim pitanjima za medijski sektor u posmatranom periodu. Izveštaj je zaključen 30.09.09.

U delu Izveštaja koji se bavi monitoringom slobode izražavanja, obrađeno je nekoliko karakterističnih primera povrede ovog prava u posmatranom periodu. Interesantan je slučaj „Kurir", gde postoje ozbiljne indicije da ograničenje slobode izražavanja nije bilo srazmerno, odnosno da je bilo prekomerno. U sudskoj praksi, presuda Vrhovnog suda Srbije u slučaju Tijanić VS YUCOM, posebno njeno obrazloženje, predstavlja presedan koji bi se mogao na negativan način odraziti na slobodu izražavanja.

Izveštaj sadrži i podatke o monitoringu implementacije više zakona i to: medijskog Zakona o javnom informisanju i tri zakona koja nisu striktno medijska, ali jednim delom zadiru u oblast medija- Zakon o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Zakon o zaštiti podataka o ličnosti i Zakon o nacionalnim savetima nacionalnih manjina. Uz podatke, tu se nalaze i stručna mišljenja.

Deo izveštaja koji se odnosi na monitoring procesa usvajanja novih zakona posebno se bavi izmenama Krivičnog zakonika, koji sada i zanimanjima od značaja za javno informisanje priznaje status poslova od javnog značaja, te posledično i pruža jaču krivičnopravnu zaštitu. Istovremeno, Zakon sada na drugačiji, i po novinare potencijalno opasniji način, reguliše pre svega izveštavanje o sudskim procesima.

Monitoringom rada nadležnih organa praćene su i u ovom periodu aktivnosti nadležnih državnih organa, regulatornih tela i kolektivnih organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava. Koje i kakve aktivnosti su ovi nadležni organi sprovodili ili nisu u posmatranom periodu, pogledajte bliže u Izveštaju.

Procesi digitalizacije i privatizacije su takođe bili predmet monitoringa. Za digitalizaciju je i u ovom periodu karakteristično ponašanje RTSa koji je 09.09.09. prvi put emitovao program u visokoj (HD) rezoluciji, kršeći i propise i propisane tehničke standarde. U oblasti privatizacije, konfuzija se produbljuje protivrečenim porukama koje vlast šalje preko najviših državnih funkcionera.

Zaključak ovog Izveštaja sadrži najvažnije nalaze stručnog tima na osnovu sprovedenog pravnog monitoringa medijske scene u Srbiji u posmatranom periodu.

Septembarski izveštaj o pravnom monitoringu medijskog sektora možete preuzeti ovde, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole:

 

 

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE I PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs