Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

31. 01. 2016

ŠEZDESET ŠESTI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

NOVEMBAR 2015 - MEDIJSKA SCENA SRBIJE

Sloboda izražavanja - Povodom obeležavanja međunarodnog Dana zaštite novinara, 2. novembra, Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) je saopštilo zabrinjavajuće podatke, kojim ono raspolaže, o broju napada na novinare u Srbiji u 2014. i 2015. godini. Od novembarskih napada i pritisaka na novinare, u Izveštaju su pravno analizirani slučajevi: ugrožavanja sigurnosti novinarke „Blica" Milice Ivanović, nova „intervencija" Komunalne policije prema novinarima, i bizaran slučaj „pritvaranja" novinarske ekipe „Politike" od strane privatnog lica. U istom periodu napadnuta je i ekonomska forenzičarka i član Saveta za borbu protiv korupcije Miroslava Milenović, a došlo je i do otkazivanja promocije knjige „Vučić i cenzura" u Nišu, koje upućuje na novu potvrdu „čiling efekta" ne samo u medijima nego i u budžetski finansiranim ustanovama, kao što su to javne biblioteke. U Izveštaju je stručno komentarisan i Izveštaj Evropske komisije o napretku Srbije za 2015. godinu koji konstatuje da nije bilo napretka u oblasti medijskih sloboda i navodi razloge za takvu ocenu. Sudski postupci - Izveštaj obrađuje presudu Višeg suda u Beogradu u sporu koji je vođen po tužbi Marijana Rističevića, poslanika SNS-a u Narodnoj skupštini, protiv RDP B92, za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda.

Implementacija zakona - Zakon o elektronskim medijima: autori se i u ovom izveštaju bave pitanjem političkog oglašavanje van predizborne kampanje i nastavkom polemike povodom odluke Regulatornog tela za elektronske medije da ne pokrene postupak protiv televizija koje su direktno prenosile javni događaj SNS-a; bave se i postupkom izbora kandidata za članove Saveta Regulatornog tela za elektronske medije. Zakon o javnim medijskim servisima: obrađene su nove kontroverze oko finansiranja javnih medijskih servisa, kao i postupak za izbor kandidata za članove Programskog saveta Javne medijske ustanove RTS.

U delu Izveštaja koji se odnosi na usvajanje novih zakona, autori se bave Nacrtom zakona o autorskom i srodnim pravima i ukazuju na moguće probleme zbog najavljenog izostanka javne rasprave o izmenjenom Nacrtu.

Rad nadležnih tela, organa i organizacija - Regulatorno telo za elektronske medije (REM)- u Izveštaju je data pravna analiza Preporuke o vremenu emitovanja rijalitija „prisilnog okruženja"; Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti - analiziran je slučaj neovlašćenog objavljivanja podataka o zdravstvenom stanju lica A.K. u medijima, povodom kog je Poverenik pokrenuo postupak nadzora nad primenom Zakona o zaštiti podataka o ličnosti u Klinici za psihijatrijske bolesti „Laza Lazarević".

Proces privatizacije - Autori Izveštaja se bave slučajem „Tanjug".

U Zaključku Izveštaja, autori sumiraju svoje nalaze i daju zaključak o medijskoj situaciji u Srbiji u novembru 2015.

Šezdeset šesti Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

 

Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju, kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.   

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA NADLEŽNIH TELA, ORGANA I ORGANIZACIJA
V PROCES PRIVATIZACIJE
VI ZAKLJUČAK
OVDE PREUZMITE CEO IZVEŠTAJ.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs