Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

30. 01. 2016

ŠEZDESET PETI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

OKTOBARSKA MEDIJSKA SCENA SRBIJE (2015)

Sloboda izražavanja - U oktobru je zabeležen veliki broj posrednih i neposrednih pritisaka na novinare i medije, od kojih neki potiču i od nadležnh državnih organa, a u Izveštaju su obrađeni sledeći slučajevi: dva slučaja u kojima su pripadnici Komunalne policije onemogućili novinarima da rade svoj posao -  ekipi Istinomera, uskraćujući im pravo da naprave prilog na mestu koje su oni odabrali, i ekipi Mreže za istraživanje kriminala i korupcije - Krik, oduzimajući im opremu za rad i brišući snimke; slučaj „Telepromter", u kojem je postavljeno pitanje prava novinara na zaštitu izvora informacije; slučaj netransparentne smene urednika kulturne rubrike u dnevnom listu „Magyar Szo", koji otvara pitanje obezbeđivanja uređivačke autonomije budžetski finansiranih manjinskih medija; slučaj pritiska vladajuće stranke na javni servis RTS nakon gostovanja Zorana Panovića na toj televiziji. Od sudskih postupaka u Izveštaju su stručno komentarisani: postupak koji se vodi povodom krivične prijave RDP B92, po osnovu člana 387. KZ, protiv Pokreta „Naši", a zbog objavljivanja spiska navodnih Srbomrzaca; presuda Višeg suda u Beogradu, u slučaju Dragoljub Milanović, bivši direktor RTS-a, protiv novinara Nikole Radišića i RDP B92, u kojoj je potvrđen stav da se vrednosni sudovi" ne mogu dokazivati i da novinar nije dužan da se strogo drži pravnih kategorija prilikom izveštavanja.

Implementacija zakona - Zakon o javnom informisanju i medijima: autori Izveštaja se bave uočenim problemima u primeni pravila o projektnom sufinansiranju, ukazujući na njihov uzrok. Zakon o elektronskim medijima: obrađeno je pitanje političke promocije van  predizborne kampanje, u kontekstu direktnog prenosa obeležavanja godišnjice osnivanja vladajuće SNS, kao i postupanje Regulatornog tela za elektronske medije (u tom slučaju, a komentarisani su i postupak izbora kandidata za članove Saveta REM-a, i umrežavanje medijskih usluga, odnosno određenih TV i radio stanica. Zakon o javnim medijskim servisima: povodom javnih rasprava koje su oba javna servisa sprovela o svojim programskim sadržajima, u Izveštaju je ukazano na ulogu Programskih saveta javnih servisa, i na druge aspekte transparentnosti rada javnih servisa koji takođe moraju biti ostvareni.

U delu Izveštaja koji se odnosi na usvajanje novih zakona, autori konstatuju da nije bilo značajnih aktivnosti u tom pogledu, osim što je najavljeno da će se Predlog zakona o oglašavanju uskoro naći u skupštinskoj proceduri.

Rad nadležnih tela, organa i organizacija - Regulatorno telo za elektronske medije (REM)- u Izveštaju se analizira slučaj medijske hajke TV Happy na predsednicu Privrednog suda u Pančevu, i postupanje REM-a u tom slučaju; Savet za štampu i Poverenica za zaštitu ravnopravnosti - povodom spornog teksta o migrantima u „Informeru", Savet i Poverenica su različito ocenili pisanje novinara s aspekta povrede profesionalnih i pravnih pravila koja se odnose na zabranu diskriminacije, čime se autori bave u Izveštaju.

Proces privatizacije - Autori Izveštaja konstatuju završetak procesa privatizacije medija prodajom kapitala i komentarišu situaciju u toj oblasti.

U Zaključku Izveštaja, sumirajući svoje nalaze o medijskoj situaciji u Srbiji u oktobru 2015, autori ukazuju na ono što je obeležilo medijsku scenu u tom mesecu.

Šezdeset peti Monitoring Izveštaj uradio je stručni monitoring tim ANEM-a iz advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

 

Izradu ovog Izvestaja podržala je Švajcarska kancelarija za saradnju kroz Fond Malih projekata, ali stavovi izneti u njemu nisu nužno i stavovi Švajcarske kancelarije za saradnju, već pripadaju isključivo autorima Izveštaja.  

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA NADLEŽNIH TELA, ORGANA I ORGANIZACIJA
V PROCES PRIVATIZACIJE
VI ZAKLJUCAK
OVDE PREUZMITE CEO IZVEŠTAJ.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs