Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

20. 11. 2009

PETI IZVEŠTAJ O PRAVNOM MONITORINGU MEDIJSKE SCENE U SRBIJI

usaidlogo
usaidlogo

 

 

Postoji više razloga zbog kojih treba da pročitate ovaj Peti Monitoring Izveštaj, za mesec oktobar 2009. Prvo, na jednom mestu ćete naći pregled svih najznačajnijih zbivanja u medijskom sektoru od 01.10.09. do 31.10.09. god. Drugo, i ovaj Izveštaj je radio ekspertski tim, pa se u njemu nalaze ne samo nabrojane činjenice, nego i stručna objašnjenja, analize i ocene svih važnih medijskih pitanja koja su obeležila ovaj period. Treće, ovaj Izveštaj će Vam pomoći da bolje razumete uzroke i posledice ključnih događaja na medijskoj sceni u posmatranom periodu.

Monitoring već 6 meseci sprovodi stručni tim advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, uz podršku USAIDa i IREXa Srbija. Izveštaji su rezultat tog monitoringa.

Oktobarski monitoring je pokazao sledeće:

Sloboda izražavanja je bila na različite načine ugrožena. U Izveštaju je dat prikaz nekih karakterističnih slučajeva (npr. bačena bomba na RTV Pink; onemogućavanje emitovanja programa Radija „Kontakt plus" iz Kosovske Mitrovice; krađa spomen ploče sa mesta na kojem je ubijen Slavko Ćuruvija i dr.), kao i primeri sudske prakse koji pokazuju da se kazne izriču simbolično ili se uopšte ne izriču, kada su novinari i mediji izloženi pritiscima i napadima. Zašto i u kojoj meri svi oni predstavljaju ugrožavanje slobode izražavanja, pročitajte u Izveštaju.

Izveštaj se bavi i implementacijom postojećih zakona i to: Zakona o javnom informisanju, Zakona o radiodifuziji i Zakona o zaštiti podataka o ličnosti. Šta znači (ne)upis u Registar javnih glasila za njihove osnivače; koje su obaveze emitera  u odnosu na programske sadržaje i kako RRA postupa kada ih emiter krši; zašto je važna Nacionalna strategija za sprovođenje zaštite podataka o ličnosti - odgovori na ova pitanja nalaze se u Izveštaju.

Od novih zakona, Izveštaj se bavi Zakonom o tajnosti podataka i Zakonom o elektronskim komunikacijama, koji će svaki na svoj način promeniti regulatorni okvir za rad medija. Prvi je važan za sve medije i na dnevnom redu je tekuće sednice Parlamenta. Drugi je bitan za radiodifuziju i nove medije, a tokom oktobra je prošao javnu raspravu.

Monitoringom je praćen i rad nadležnih organa i organizacija, a u Izveštaju je vidljivo koliko su svojim aktivnostima nadležni organi popravili ili ne, položaj medija u ovom periodu. Izdvajamo najvažnije: Parlament nije izabrao nijednog od predloženih kandidata medijskih i novinarskih udruženja za člana Saveta RRA; Strategija razvoja medijskog sektora i dalje nije odmakla od najave; regulisanje kablovskog emitovanja programa koje je trebalo odavno da uradi RRA, aktuelizovano je, ali ne inicijalno od strane ovog regulatornog tela.

Neki pomaci su učinjeni u oblasti procesa digitalizacije. U posmatranom periodu, Vlada je donela Odluku o formiranju JP „Emisiona tehnike i veze", kojim se emisiona tehnika i oprema izdvaja iz RTSa u posebno preduzeće, što je neophodan preduslov za čitav niz poslova koji predstoje na digitalizaciji zemaljskog emitovanja. Proces privatizacije medija je i dalje izvor konfuzije. U oktobru je, nakon pauze od dve godine, Agencija za privatizaciju zakazala za 11.12.09. aukcije za 12 medijskih preduzeća. Međutim, šta će biti sa ostalim neprivatizovanim medijima, kojima pogoduju kolizione norme u postojećoj regulativi, i dalje je nepoznato, jer vlast nije ispoljila nikakav zvaničan stav o tom pitanju.

Razvoj svakog demokratskog društva, zavisi i od odnosa vlasti i medija. Kakav je taj odnos kod nas u ovom trenutku i kako se on odražava na razvoj medijskog sektora, pitanje je kojim se monitoring tim bavi u Zaključku ovog Izveštaja.

Pročitajte ovaj Peti monitoring Izveštaj, u kome ćete naći više o svemu navedenom. Izveštaj možete preuzeti ovde, u celosti ili delovima, klikom na izabranu sekciju, dole:

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs