Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

28. 12. 2009

ŠESTI IZVEŠTAJ O PRAVNOM MONITORINGU MEDIJSKE SCENE U SRBIJI

Novembarski Monitoring Izveštaj je šesti izveštaj stručnog tima, koji kontinuirano prati medijsku scenu od maja 2009. Nalaz pravnog tima ukazuje da ni u ovom periodu nije bilo kvalitetnog pomaka u rešavanju sistemskih problema medijske scene. Država je nastavila da šalje protivrečene poruke medijskom sektoru o svim bitnim pitanjima od kojih funkcionisanje sektora zavisi.

Posmatrano po oblastima koje su bile predmet monitoringa, iz Izveštaja sledi da:

  • u oblasti slobode izražavanja - jačaju pretnje i pritisak pojedinih moćnih grupa ili pojedinaca na medije, koji nastoje da spreče slobodno širenje informacija o stvarima o kojima javnost ima interesa da zna; takođe su sve vidljivije loše posledice nedonošenja pojedinih regulatornih akata, naročito kada je reč o dozvolama za kablovsko emitovanje programa; raste broj postupaka koji se vode protiv odgovornih u privrednim društvima koja su osnivači medija, što loše utiče na slobodu protoka ideja, informacija i mišljenja 
  • implementacija postojećih zakona pokazuje da su dva najvažnija zakona za medije - Zakon o javnom informisanju, kao krovni medijski zakon i Zakon o radiodifuziji, kao najvažniji za emitere, najčešće bili predmet pažnje medijske javnosti. Nedavne izmene Zakona o javnom informisanju i dalje izazivaju polemike, iako je počela njihova primena upisivanjem javnih glasila u registar koji ovaj zakon propisuje. RRA sve transparentnije radi monitoring programskog sadržaja emitera, koji je izgleda uplašio kablovske distributere, pa su nedavno nepotrebno i neprimereno isključili programe nekih inostranih TV stanica u vreme trodnevne žalosti zbog smrti patrijarha Pavla.
  • od novih zakona koji su bili u proceduri usvajanja, interesantna su bila dva zakona - Zakon o tajnosti podataka i izmene Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja. Iako nisu tipično medijski, značajno će uticati na budući rad novinara, naročito onih koji se bave istraživačkim novinarstvom. Nakon njihovog usvajanja u konačnom tekstu biće moguće oceniti u kojoj meri i na koji način će olakšati ili otežati rad novinara.
  • u delu izveštaja koji se bavi radom nadležnih organa može se videti čime su se neki od njih bavili. RATEL je radio na smanjenju naknada za emitere, što je za pohvalu, kao i to što je Pravilnik kojim se to reguliše, stavio na javnu raspravu. Skupštinski Odbor za kulturu i informisanje se intenzivno bavio pitanjem izbora novih članova Saveta RRA, a Ministarstvo kulture i dalje pitanjem primene kritikovanih izmena Zakona o javnom informisanju.
  • procesi digitalizacije i privatizacije ne pokazuju nikakav napredak. Kašnjenje u implementaciji Strategije digitalizacije i nedostatak bilo kakve strategije privatizacije, pokazuju koliko je vlast malo zainteresovana da stvori bolje uslove za rad emitera.
  • Zaključak sadrži ocenu medijske situacije u navedenom periodu, na osnovu pažljivo sprovedenog monitoringa, ukazujući ponovo na osnovni problem medijskog sektora - nedostatak Medijske strategije , o kojoj se i dalje samo priča.

I ovaj Izveštaj je urađen u saradnji advokatske kancelarije "Živković&Samardžić" i ANEM-a.

U Izveštaju ćete naći mnogo više od ovoga. Zato ga preuzmite ovde, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole:

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs