Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

20. 07. 2010

JEDANAESTI MONITORING IZVEŠTAJ

Majski Monitoring Izveštaj, Jedanaesti po redu, ukazuje na poraznu činjenicu da se u medijskom sektoru Srbije ni posle 13 meseci, koliko traje kontinuirani pravni monitoring, gotovo ništa nije promenilo. 

Iz Izveštaja proizilazi da u oblasti slobode izražavanja nema značajnijeg pomaka i da su svi vidovi ugrožavanja ove slobode i dalje prisutni. U maju je bilo više slučajeva fizičkih napada na novinare, oštećenja emisione opreme emitera, neadekvatnog postupanja policije prema licima koja su osumnjičena za ugrožavanje sigurnosti novinara, a sudski postupci i odluke nadležnih sudova samo su dodatno doprineli osećaju nesigurnosti kod novinara i medija. Sporost u radu i zbunjujući postupci i izvršne i sudske vlasti, koji pokazuju njihovu neodlučnost da adekvatno kazne svako ugrožavanje slobode izražavanja i slobode medija, imaju za posledicu porast broja takvih slučajeva, ali i rastuću autocenzuru u medijima.

Deo Izveštaja o implementaciji postojećih zakona naročito se bavi Zakonom o javnom informisanju (ZJI) i Zakonom o lokalnoj samoupravi. Slučaj „Novosti", koji je imao veliku pažnju medija i javnosti, posebno je analiziran zbog potencijalne opasnosti stvaranja monopola nad distribucijom javnih glasila i moguće koncentracije vlasništva nad štampanim medijima u meri koja može ugroziti slobodu izražavanja. Izveštaj obrađuje i slučaj „govora mržnje" u zabavnoj emisiji na TV Pink, koji je „rešen" izvinjenjem uređivačkog kolegijuma i voditeljke, kao i izjavu Zaštitnika građana koja se tiče nepoštovanja pretpostavke nevinosti od strane nekih medija, ali sadrži i sporan zahtev za proširenje odgovornosti novinara i medija van granica određenih ZJI, što je loša tendencija i u sudskoj praksi. Na primeru raspodele lokalnih budžetskih sredstava opštine Pirot za pomoć medijima, autori Izveštaja ukazuju na problem nepostojanja propisanih kriterijuma i procedure za dodelu tih sredstava, koji u praksi dovodi do čestih prigovora medija o neravnopravnom položaju i nelojalnoj konkurenciji.

U maju su usvojeni zakoni o potvrđivanju međunarodnih akata iz oblasti telekomunikacija od značaja za predstojeću digitalizaciju radiodifuzije, kao i izmene dva zakona, koje imaju značaj i za medije. Izmenama Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, kojima je nadležnom Povereniku dato ovlašćenje da izriče kazne za neizvršavanje njegovih rešenja, stvoren je osnov za potpunije ostvarivanje ovog prava, što je važno i za medije. Izmenama Zakona o obeležavanju Dana žalosti na teritoriji Republike Srbije, nadzor nad poštovanjem odredbi ovog zakona za elektronske medije je, sa Ministarstva kulture, prebačen na RRA.

Rad nadležnih organa je takođe bio predmet pravnog monitoringa. Iz mnoštva informacija, izdvajamo aktivnosti RRA i Vladin Predlog zakona o elektronskim komunikacijama, koga je pripremilo Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo. Iz Izveštaja proizilazi da je RRA sve aktivnija - objavila je izveštaj o nadzoru nad radom RTSa kao javnog servisa, aktivno radi monitoring poštovanja Zakona o oglašavanju i podnosi prijave protiv prekršilaca, reagovala je na veći broj predstavki povodom nekulturnih sadržaja u programima nacionalnih emitera, a posebno na neprimereno ponašanje učesnika rijaliti šoua Farma na televiziji Pink. Ipak, svaka od tih aktivnosti je pored dobrih strana, imala i neke sporne elemente, koji su u Izveštaju objašnjeni. Autori Izveštaja su dali i prikaz osnovnih rešenja predloženog Zakona o elektronskim komunikacijama koja su od značaja za medijski sektor.

U oblasti digitalizacije i privatizacije, ništa bitno i dobro se nije dogodilo. Vladino odlaganje imenovanja direktora JP „Emisiona tehnika i veze" postalo je ozbiljan problem koji može da ugrozi realizaciju celog procesa digitalizacije televizije u planiranom roku. Sve komplikovaniji status i privatizovanih medija i onih kojima privatizacija tek predstoji, posledica su nedostatka bilo kakvih predloga sistemskih rešenja očiglednih problema do kojih sa privatizacijom medija dolazi.

Zaključak Izveštaja sadrži ocenu medijske situacije, na osnovu analize najvažnijih dešavanja u posmatranom periodu, koja ukazuje da medijska strategija može doprineti unapređenju srpskog medijskog sektora, u meri u kojoj bude ponudila odgovore na postojeće probleme.

Jedanaesti Monitoring Izveštaj za maj 2010, koga je uradio stručni tim advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, možete ovde preuzeti u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs