Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

23. 07. 2010

DVANAESTI MONITORING IZVEŠTAJ

Monitoring tim je napravio svoj Dvanaesti Monitoring Izveštaj, koji obuvata sva značajna zbivanja u srpskom medijskom sektoru u Junu 2010.

Kratak prikaz sadržaja ovog Izveštaja:

Sloboda izražavanja - I u junu je nastavljeno ugrožavanje ove slobode na različite načine. U Izveštaju je navedeno nekoliko odabranih slučajeva - pretnje smrću novinaru iz Užica koji je pisao o lokalnom biznismenu, poziv Islamske zajednice na bojkot dnevnog lista "Blic" zbog fotomontaže s likom glavnog muftije koja je objavljena u satiričnoj rubrici tog lista, sudski spor po tužbi jednog lokalnog odbornika zbog povrede njegove časti i ugleda učinjene tekstom u "Bečejskom mozaiku", prvo podnošenje prijave javnog tužioca protiv medija zbog kršenja pretpostavke nevinosti jednog ministra, u skladu sa izmenjenim Zakonom o javnom informisanju. Za sve njih je karakteristično da su se desili jer su lica, koja imaju određeni uticaj u javnosti ili vrše javne funkcije, smatrala da su njihova prava povređena napisima i drugim sadržajima u novinama. Takođe, za sve njih se može reći da kao posledicu mogu imati jačanje autocenzure u medijima.

Implementacija postojećih zakona - Rasplet afere "Novosti" je poslužio autorima Izveštaja da objasne i ukažu na nedostatke medijske regulative, a posebno još jednom na slabosti prošlogodišnjih izmena Zakona o javnom informisanju. Autori su se bavili i primenom Zakona o radiodifuziji kroz analizu zvaničnog razloga rukovodstva RTSa za "skidanje" emisije "Da, možda, ne" sa programa - u poslednji čas i bez konsultacija sa njenim autorom, kao i posledicama takvog postupka. Za Zakon o lokalnoj samoupravi, kroz primer Čačka i raspodele lokalnim medijima budžetskih sredstava namenjenih informisanju od lokalnog značaja, autori ukazuju, kao i u prethodnom Izveštaju, na nejednaku praksu lokalnih samouprava i sve nedostatke postojeće regulative i prakse po ovom pitanju. Položaj insajdera je bio tema i međunarodne konferencije u organizaciji nadležnog Poverenika i ovog Izveštaja, u delu koji se odnosi na implementaciju Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javog značaja, gde je ukazano na nedostatke ovog zakona u tom pogledu.

Monitoring usvajanja novih zakona - Predmet pravnog monitoringa stručnog tima bio je i usvojeni  Zakon o elektronskim komunikacijama, koji je izazavao polemiku u javnosti. U Izveštaju je data analiza njegovih odredbi, kako onih, koje su bile razlog reagovanja Zaštitnika građana, tako i onih koje predstavljaju osnov za rešavanje značajnog problema - radiodifuzne „piraterije".

Monitoring rada nadležnih organa - Sudeći prema Izveštaju, regulatorna tela su bila dosta aktivna. RRA je donela odluku o utvrđivanju liste događaja od nacionalnog interesa za građane u Srbiji i nastavila je sa monitoringom elektronskih medija i podnošenjem prekršajnih prijava zbog povreda odredbi Zakona o radiodifuziji i Zakona o oglašavanju, iako u slučaju RTSa nije jasno zašto je učinjena povreda propisa tretirana kao prekršaj, a ne kao privredni prestup kako bi trebalo, dok je RATEL obavestio javnost da je značajno smanjio broj "piratskih" emitera. Od državnih organa, aktivna su bila dva ministarstva, Ministarstvo za telekomunikacije i informaciono društvo i Ministarstvo kulture. Prvo se bavilo pitanjem digitalne dividende na način koji predstavlja svojevrstan uvod u javnu raspravu o njenoj alokaciji, a drugo je, u saradnji sa Evropskom unijom predstavilo dugo očekivanu Medijsku studiju, koja će biti polazna osnova za Medijsku strategiju. Kolektivne organizacije su se bavile svojim internim pitanjima, koja posredno mogu poslužiti za bolje razumevanje neuspeha pregovora o visini njihovih tarifa između njih i reprezentativnog udruženja korisnika - emitera. Iz analiziranog Ugovora o poslovnoj saradnji između OFPS i PI i podatka  o fondu za raspodele autorima po osnovu emitovanja koji je objavio SOKOJ, proizilazi zašto nije nađen kompromis za niže iznose njihovih tarifa.

Privatizacija i digitalizacija - Na primeru dve medijske kuće, „Ibarskih Novosti" iz Kraljeva i RTV Krajina iz Negotina, autori ukazuju na neophodnu hitnu intervenciju države u oblasti privatizacije medija, koja treba da ponudi sistemska rešenja za održiv razvoj lokalnih medija u Srbiji, u interesu lokalnih zajednica. U oblasti digitalizacije, osim aktivnosti nadležnog ministarstva u vezi sa pitanjem digitalne dividende, nikakvih drugih značajnih dešavanja nije bilo. Osnovni uslov za nastavak priprema procesa digitalizacije televizije, imenovanje direktora JP "Emisiona tehnika i veze", ni u ovom periodu nije ispunjen.

U Zaključku ovog Izveštaja, možete pročitati kako je monitoring tim video medijsku scenu u junu 2010.

Ovde možete preuzeti Dvanaesti Monitoring Izveštaj za jun 2010, koga je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs