Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

24. 12. 2010

SEDAMNAESTI MONITORING IZVEŠTAJ

U Novembru 2010, medijska scena se suočavala sa različitim problemima, od kojih su oni, od najvećeg uticaja na položaj medija, obrađeni u Sedamnaestom Monitoring Izveštaju stručnog tima.

a) Novi slučajevi fizičkih napada i pretnji novinarima, kao i nove sudske odluke kojima se protiv počinilaca napada na novinare izriču kazne ispod zakonskog minimuma, ukazuju da sloboda izražavanja i dalje nije dovoljno, ni poštovana, ni zaštićena, u srpskom društvu. U slučajevima datim u ovom delu Izveštaja, pronaći ćete argumente za ovakvu ocenu.

b) Monitoring tim je analizirao i implementaciju postojećih zakona - Zakona o javnom informisanju, gde je, kroz informaciju o Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije za 2010. godinu, ponovo ukazano na loš primer prošlogodišnjih restriktivnih izmena ovog Zakona; istaknuta je i ocena novinarskih udruženja o potrebi što skorijeg otpočinjanja funkcionisanja samoregulatornog tela - Saveta za štampu; Zakona o radiodifuziji, kroz slučaj TV SOS kanal, koja je, nezadovoljna time što ne može da kvalitetno pokrije signalom zonu servisa za koju je dobila dozvolu, odbila da plaća naknadu za dobijeno pravo emitovanja, zbog čega su nastupile ozbiljne pravne posledice po nju; i Zakona o autorskom i srodnim pravima, gde se kroz slučaj implementacije jedne zakonske obaveze emitera (dostavljanje popisa emitovanih predmeta zaštite) pokazuje  problematičnost regulative, u skladu s kojom emiteri rade.

c) U delu Izveštaja koji se odnosi na usvajanje novih zakona, monitoring tim se bavi Nacrtom novog Zakona o oglašavanju, dajući sugestije i osnovne primedbe na njegov sadržaj. Ovaj zakon je veoma važan za emitere, posebno komercijalne,  jer reguliše sticanje prihoda od oglašavanja, kao najvažnijeg izvora njihovih sredstava.

d) Nadležni organi ni u ovom periodu nisu svojim aktivnostima bitnije poboljšali položaj medija. RRA jeste doneo jednu pozitivnu odluku, ali je ona istovremeno pokazala i ograničenost njegovih regulatornih ovlašćenja, odnosno nedovoljnu preciznost Zakona o radiodifuziji u tom pogledu. RATEL je u svom Nacrtu novog Pravilnika o visini naknade za korišćenje radio-frekvencija, izmenio kriterijume za njeno određivanje u odnosu na prethodni Pravilnik , što može uticati na položaj emitera. Ministarstvo kulture nije objavilo Nacrt Medijske strategije, kako je ranije bilo najavljivano, niti se pouzdano zna kada će to biti, što stvara posebne komplikacije medijskom sektoru. Kolektivne organizacije za zaštitu autorskog i srodnih prava su se u ovom periodu bavile izvršavanjem svojih zakonskih obaveza, ali je OFPS koristio i svoje pravo, podnošenjem prigovora RRAu protiv emitera.

e) U ovom periodu nije bilo značajnijih pomaka u oblasti digitalizacije. U delu Izveštaja o privatizaciji, autori analiziraju aktuelizovani slučaj ranije izvršene privatizacije i preuzimanja akcija medijske kuće „Novosti", koji je pokazao loše strane netransparentnosti vlasništva nad medijima.

f) U Zaključku Izveštaja, monitoring tim je ocenio da je medijsku scenu u ovom periodu najviše obeležilo odlaganje donošenja Medijske strategije, zbog loših posledica po medijski sektor, kao i dalje ugrožavanje slobode izražavanja.

Ovde možete preuzeti, u celosti ili u delovima, Sedamnaesti Monitoring Izveštaj, nastao u saradnji stručnog tima advokatske kancelarije „Živković&Samardžić" i ANEMa, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs