Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

21. 01. 2011

OSAMNAESTI MONITORING IZVEŠTAJ

Osamnaesti Monitoring Izveštaj stručnog tima ukazuje da ni decembar 2010. nije doneo srpskoj medijskoj sceni preko potrebne promene i napredak. Evo zašto:

a)  Izveštaj pokazuje da uslovi za neometani rad novinara u Srbiji i dalje nisu obezbeđeni, o čemu govore analizirani slučajevi povrede slobode izražavanja fizičkim napadima i pretnjama upućenim novinarima, na koje i dalje nema adekvatne reakcije nadležnih organa. Takođe, neujednačeni stavovi i praksa sudova po pitanju naknade nematerijalne štete od strane medijskih kuća i novinara, obeshrabruju primenu istraživačkog novinarstva, utiču na dalje jačanje autocenzure i izazivaju dodatnu uznemirenost medijskih profesionalaca. Slučaj podnošenja tužbe protiv poverenika NUNS-a za Pčinjski okrug od strane direktora TV Vranje, govori o meri u kojoj lokalni javni mediji trpe štetu zbog uticaja politike na medijski rad.

b) Monitoring tim analizira i implementaciju postojećih zakona: a) šta je u Zakonu o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju, odlukom Ustavnog suda od 22. jula koja je najzad objavljena u Službenom glasniku Republike Srbije, ocenjeno kao neustavno, a šta ne, kao i pravne posledice ove odluke; b) kako se primenjuje Zakon o radiodifuziji, kroz slučaj raspisivanja još jednog javnog konkursa za izdavanje dozvola za emitovanje programa od strane Saveta RRA, kao i kroz najavljenu koordiniranu akciju nadležnih regulatornih tela i državnih organa i nov model suzbijanja nelegalnog emitovanja RTV programa; c) Zakon o autorskom i srodnim pravima - Vlada Srbije je skoro godinu dana posle donošenja Zakona o autorskom i srodnim pravima imenovala članove Komisije za autorsko i srodna prava, čime su stvoreni uslovi za konačno utvrđivanje tarifa, nakon neuspešnih pregovora između kolektivnih organizacija i reprezentativnih udruženja korisnika.

c)  Usvajanja novih zakona od značaja za medijski sektor, u ovom periodu nije bilo.

d) Monitoringom rada nadležnih organa praćene su aktivnosti nadležnih državnih organa, regulatornih tela i kolektivnih organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava. U ovom periodu RRA je usvojila Listu događaja od nacionalnog interesa za građane u Srbiji za 2011, dok je RATEL predstavio Studiju izvodljivosti i idejni projekat radio-pokrivanja digitalnim TV signalom na teritoriji Republike Srbije, koji daju procenu o visokoj profitabilnosti i niskoj rizičnosti ovog projekta, ali sa nedovoljno podataka koji bi tu procenu opravdali. Na jednoj od dve sednice Odbora za kulturu i informisanje Narodne skupštine Republike Srbije, koje su održane u ovom periodu, u načelu je razmatran predlog o budžetu Ministarstva kulture za 2011. godinu i visina iznosa subvencija za medije. I pored ranijih najava Ministarstva kulture da će Nacrt medijske strategije biti predstavljen do kraja 2010, ministar Bradić je najavio novi datum objavljivanja Nacrta (20. februar 2011.), a dalja odlaganja čine čitav proces usvajanja Medijske strategije, kao i njen mogući domašaj, sve neizvesnijim. Kada je reč o kolektivnim organizacijama, autori Izveštaja se bave izmenama Ugovora o poslovnoj saradnji, kojim su organizacije PI i OFPS regulisale svoje nadležnosti i način naplate jedinstvene naknade u skladu sa primedbama Zavoda za intelektualnu svojinu.

e) U oblasti digitalizacije, u Izveštaju za ovaj period možete pročitati analizu nekih od komentara koji su pristigli Ministarstvu za telekomunikacije i informaciono društvo tokom javnih konsultacija o Predlogu pravilnika o prelasku sa analognog na digitalno emitovanje televizijskog programa i pristupu multipleksu u terestričkoj digitalnoj radiodifuziji. U oblasti privatizacije medija, ni u ovom periodu nije bilo nikakvog pomaka kada je reč o rešavanju pitanja privatizacije preostalih medija koji su i dalje u državnom vlasništvu, a u Izveštaju je data ocena odnosa vlasti prema ovom pitanju.

f) U Zaključku Izveštaja, nalazi se ocena monitoring tima da prethodna godina, iako obeležena složenom situacijom na medijskoj sceni i nespremnošću države da se sa ovom situacijom strateški suoči, ipak daje određene povode za optimizam, kao rezultat činjenice da su se najznačajnija medijska i novinarska udruženja, po prvi put, ujedinila oko osnovnih principa na osnovu kojih najvažnija medijska pitanja u Srbiji treba da se rešavaju.

Osamnaesti Monitoring Izveštaj, nastao u saradnji stručnog tima advokatske kancelarije „Živković&Samardžić" i ANEMa, možete ovde preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs