Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

23. 06. 2011

DVADESET DRUGI MONITORING IZVEŠTAJ

Autori Dvadeset drugog Monitoring Izveštaja, koji se odnosi na maj 2011, ocenjuju da se većina problema sa kojima se medijska scena u Srbiji suočava već godinama, ponavlja i ovog meseca.

U oblasti slobode izražavanja, rezultati monitoringa su pokazali da su pretnje i napadi na novinare i medije i u ovom periodu bili čest metod pritiska na njih i faktor koji je bitno ometao njihov rad, a da su odredbe Zakona o javnom informisanju koje to zabranjuju, očigledno nedovoljne  u praksi. Osim toga, nastavak blage kaznene politike i postojeća praksa sudova u ovim slučajevima ne deluju destimulativno na napadače, te ovakvih napada ima sve više. U obrađenim slučajevima u ovom delu Izveštaja, nalaze se i argumenti za takve ocene.

U maju 2011, Ustavni sud je doneo presudu kojom je utvrđeno da su nesaglasne sa Ustavom i one odredbe Zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju iz 2009. godine, koje se odnose na način vođenja Registra javnih glasila i ovlašćenja ministra nadležnog za poslove javnog informisanja u toj oblasti. Time su gotovo sve odredbe ovog Zakona proglašene neustavnim. Monitoring tim se ovom odlukom bavi u delu Izveštaja koji se odnosi na implementaciju postojećih zakona, gde takođe analizira i primenu Zakona o radiodifuziji i to odredaba koje se odnose na izbor članova Saveta RRA, ukazujući da njihovo nepoštovanje u praksi, dovodi u pitanje funkcionisanje regulatornog tela. Poverenik Šabić i primena Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja su sasvim opravdano našli svoje važno mesto u ovom delu Izveštaja.

Novi zakoni od značaja za medije nisu ni u maju 2011. doneti.

Politička volja da se stvari menjaju, prema oceni autora Izveštaja, u ovom trenutku je ograničena na donošenje Medijske strategije, čiji Nacrt do 01. juna treba da izradi i Ministarstvu predloži radna grupa formirana na osnovu Protokola o saradnji između Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva i 6 medijskih udruženja. Osim ovog koraka u pozitivnom pravcu, aktivnosti nadležnih organa nisu bitno uticale na poboljšanje položaja medija. Posebno je zabrinjavajuća sporost u radu Komisije za autorsko i srodna prava, koja za posledicu ima da mediji i posle godinu i po dana od usvajanja novog zakona, kolektivnim organizacijama plaćaju naknadu za korišćenje predmeta zaštite po starim tarifama. Međutim, RATEL možda može pomoći da mediji reše drugi problem, problem sa kablovskim operatorom SBBom, koji istu uslugu distribucije medijskih sadržaja različitim medijima pruža pod različitim uslovima, o čemu više piše u ovom delu Izveštaja.

Procesi digitalizacije i privatizacije - Prema mišljenu autora ovog Izveštaja, u ovom trenutku je gotovo potpuno izvesno da Srbija neće potpuno preći na digitalno zemaljsko emitovanje televizijskog programa do 4. aprila 2012. godine, i pored najava iz resornog ministarstva da bi to, uz veliku podršku EU, trebalo da se dogodi. Kada je reč o privatizaciji medija, nema ni najava, niti bilo kakvih aktivnosti nadležnih organa koje bi upućivale na to da su spremni da se ozbiljno i sistemski posvete ovom pitanju. Sami mediji i dalje su podeljeni oko toga da li je privatizacija, ili, suprotno, nedovršena privatizacija, uzrok njihovih nagomilanih problema, a o svemu tome i monitoring tim daje svoje mišljenje u ovom delu Izveštaja.

U svom Zaključku, autori ovog Izveštaja obrazlažu zbog čega u medijskom sektoru Srbije i dalje nema napretka.  

Dvadeset drugi Monitoring Izveštaj možete ovde preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole. Uradio ga je, kao i sve prethodne, stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs