Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

25. 07. 2011

DVADESET TREĆI MONITORING IZVEŠTAJ

Prema oceni monitoring tima, u događajima na medijskoj sceni tokom juna 2011, ogledaju se poznati i već dugo prisutni problemi sektora i posledice neuspešne javne medijske politike u Srbiji, u odnosu na koju vlast pokazuje nespremnost da napravi zaokret.

Ovaj period je, u oblasti slobode izražavanja, prema rezultatima monitoringa, bio obeležen političkim pritiscima na rad medija i njihovu uređivačku politiku, a smene glavnih i odgovornih urednika dva lista, „Alo!" i „Mađar So"-a, govore o intenzitetu političkih pritisaka na medije u Srbiji i problemima u primeni Zakona o javnom informisanju, koji takve pritiske zabranjuje. Od sudskih presuda, monitoring tim je izdvojio dve - jednu, koja ukazuje na neophodnost veće odgovornosti medija za objavljivanje sadržaja na njihovim Internet portalima, uključujući i komentare čitalaca, koja odgovara nivou odgovornosti za sadržaje koje kreiraju i njihovi novinari, i drugu, koja pokazuje nepromenjenu sudsku praksu u slučajevima napada na novinare, a naročito nespremnost suda da sve relevantne činjenice do kraja rasvetli i razjasni pozadinu napada.

U delu Izveštaja koji se odnosi na monitoring implementacije zakona, baveći se primenom Zakona o lokalnoj samoupravi, autori analiziraju Preporuke u vezi sa usmeravanjem i raspodelom budžetskih sredstava namenjenih sistemu javnog informisanja, upućene jedinicama lokalne samouprave od strane nadležnih ministarstava. Prema oceni monitoring tima, Preporuke nisu ispunile očekivanja i zadatak da uvedu red u ovu oblast, a zbog čega, naći ćete u Izveštaju. Monitoring tim u ovom delu Izveštaja ukazuje i na ocenu Poverenika za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, da postoje ozbiljni problemi u komunikaciji između organa vlasti i građana, o čemu svedoči zabrinjavajući porast broja žalbi koje se podnose zbog uskraćivanja informacija o različitim oblicima raspolaganja javnim novcem i javnim dobrima.

U junu 2011, nije usvojen nijedan novi zakon od značaja za medije.

Javna rasprava o Nacrtu medijske strategije, kog je uradila radna grupa Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva, trajala je od 8. juna do 15. jula. Kako je ovo suštinski važan dokument za dalji razvoj medijskog sektora, autori Izveštaja analiziraju rešenja iz Nacrta, kao i primedbe koje su se čule u javnoj raspravi, ukazujući na ozbiljne razloge za bojazan da može doći do osujećivanja usvajanja Medijske strategije ili makar osujećivanja da njeno usvajanje suštinski nešto promeni. U ovom delu Izveštaja,  koji se odnosi na Monitoring rada regulatornih tela, državnih organa i kolektivnih organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava, možete pročitati i o čemu se raspravljalo i odlučivalo na tri junske sednice Saveta Republičke radiodifuzne agencije, kao i o tome dokle se stiglo u procesu utvrđivanja tarifa kolektivnih organizacija, OFPS-a i SOKOJ-a,  što predstavlja veoma važno pitanje za sve emitere u Srbiji.

Procesi digitalizacije i privatizacije - U Izveštaju se konstatuje da je zabrinjavajuće to što u ovom periodu nisu zabeležene nikakve aktivnosti koje bi se odnosile na proces digitalizacije, imajući u vidu predviđeni rok za prelazak na digitalno emitovanje televizijskog programa. Što se tiče privatizacije medija, monitoring tim analizira slučaj privatizacije „Novosti" i navode Izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije o privatizaciji ovog novinsko-izdavačkog preduzeća, upućenog Vladi, a koji nameću neophodnost da se ovaj slučaj detaljno ispita. Ovde možete pročitati i mišljenje monitoring tima o tome zašto je insistiranje Nacrta medijske strategije na završetku privatizacije i povlačenju države iz medijskog vlasništva izazvalo oštre reakcije pojedinih lokalnih samouprava, stranaka, nacionalnih saveta manjina i medijskih kuća koje se finansiraju iz opštinskih budžeta.

Sumirajući svoje nalaze iz ovog Izveštaja, monitoring tim se u Zaključku osvrće i na rezultate skorašnjeg istraživanja beogradskog Fakulteta političkih nauka „Profesija na raskršću - novinarstvo na pragu informacionog društva" i daje argumente za svoju ocenu da ni u ovom periodu nije bilo napretka u medijskom sektoru Srbije.

Dvadeset treći Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, a ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs