Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

30. 09. 2011

DVADESET PETI MONITORING IZVEŠTAJ

Prema nalazima pravnog monitoring tima, medijska scena Srbije u avgustu 2011. godine, obeležena je iščekivanjem medijske zajednice da Vlada donese Medijsku strategiju. Međutim,  činjenica da su stavovi vlasti i medijskih i novinarskih udruženja u toj meri podeljeni, čak i oko elementarnih pitanja, kao što je povlačenje države iz medijskog vlasništva ili pitanje resursa koje Srbija kao država ima da finansira još šest novih javnih servisa, ne obećava mnogo.

Novinari i mediji ni u ovom periodu nisu bili zaštićeni od različitih napada, pretnji i pritisaka, a praksa sudova je takođe nepovoljno uticala na njihov položaj i rad. Nekoliko odabranih slučajeva napada i pritisaka na novinare i medije, ponovo pokazuju da preventivne zakonske odredbe koje to zabranjuju, ne deluju destimulativno na učinioce ovih napada, jer nisu praćene adekvatnom kaznenom politikom u takvim slučajevima, kako u regulativi, tako i u sudskoj praksi. Sve je češći slučaj da praksa sudova u medijskim slučajevima deluje destimulativno zapravo na novinare i medije, obeshrabrujući ih za istraživačko novinarstvo. Od analiziranih slučajeva, izdvajamo dve presude Apelacionog suda koje izazivaju nedoumice u pogledu svoje usklađenosti sa evropskim standardima, a posebno sa sudskom praksom Evropskog suda za ljudska prava u primeni člana 10. Evropske konvencije, zbog restriktivnog tumačenja pojedinih odredbi Zakona o javnom informisanju.

U delu Izveštaja koji se odnosi na monitoring implementacije zakona, autori analiziraju primenu Zakona o radiodifuziji - mehanizme, u postojećoj regulativi, za sprečavanje zloupotrebe frekvencija u privatne svrhe vlasnika medija; pitanje medijske koncentracije i vertikalne integracije u medijskom sektoru. Baveći se primenom Zakona o elektronskim komunikacijama, autori ukazuju na nov potencijalni problem medijskog sektora, koji bi nastao eventualnim usvajanjem, u postojećem tekstu, Predloga pravilnika o tehničkim zahtevima kojim se reguliše postupak zakonitorg presretanja i zadržavanja podataka o elektronskim komunikacijama - njegove odredbe izlaze iz okvira propisanog ovim zakonom i mogu ugroziti, između ostalog, pravo na zaštitu novinarskih izvora.

Iako u avgustu 2011. nije usvojen nijedan novi zakon od značaja za medije, Vlada je predložila izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima - monitoring tim ih analizira, a posebno one koje mogu imati uticaj na medijski sektor. 

U delu Izveštaja koji se odnosi na monitoring rada regulatornih tela, državnih organa i kolektivnih organizacija za zaštitu autorskog i srodnih prava, autori Izveštaja poklanjaju posebnu pažnju finalnoj fazi donošenja Medijske strategije i sve vidljivijem nepostojanju konsenzusa medijske zajednice i vlasti o njenim osnovnim principima i rešenjima. Kroz slučaj emitera koji je izgubio dozvolu za emitovanje programa zbog neplaćanja naknade RRA-u, monitoring tim se bavi i pitanjem same naknade, a u ovom delu Izveštaja je još jedna naknada predmet analize, odnosno osnov po kome kolektivne organizacije vrše naplatu naknada od korisnika za račun vlasnika prava.

Procesi digitalizacije i privatizacije - U oblasti digitalizacije, autori se bave najavama promena u sprovođenju procesa digitalne tranzicije televizije, a u oblasti privatizacije,  daju kratku analizu podataka o dosadašnjim privatizacijama medija, državnom finansiranju medija i načinu raspodele ovih sredstava.

Dvadeset peti Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, a ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs