Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

12. 12. 2011

DVADESET SEDMI MONITORING IZVEŠTAJ

Dvadeset sedmi Monitoring Izveštaj sadrži rezultate pravnog monitoringa medijske scene u Srbiji u oktobru 2011.

Prema nalazu i oceni monitoring tima, najvažniji događaj u medijskom sektoru je donošenje Medijske strategije nakon dvogodišnjeg procesa rada na njoj. Kako je ona u oktobru zvanično službeno objavljena, autori se u Izveštaju bave analizom njenih rešenja, a u Zaključku ukazuju na moguće probleme u njenoj implementaciji i njihove uzroke.

Činjenica da je Medijska strategija doneta, nije uticala na poboljšanje medijske situacije u Srbiji. Njena implementacija tek predstoji, a već dugo prisutni problemi u medijskom sektoru, postojali su i u ovom periodu.

Fizički napadi na novinare, pretnje i zahtev za otkrivanje izvora informacije, kamenovanje studija, uništavanje vozila, podizanje optužnica bez istrage, beskrajni sudski postupci u slučajevima u kojima su novinari bili izloženi napadima, odabrani su primeri ugrožavanja slobode izražavanja, kojima se bave autori Izveštaja. Neki od tih slučajeva su, prema mišljenju monitoring tima, potvrda da pritisci na medije i pokušaji njihove instrumentalizacije postaju sve jači u očekivanju raspisivanja parlamentarnih i lokalnih izbora, a neki od njih ponovo ukazuju na ozbiljan problem koji mediji i novinari imaju sa sudskom praksom u medijskim slučajevima.

Slučajevi povrede slobode izražavanja koji su analizirani u ovom Izveštaju, kao i u svim prethodnim, pokazuju da u implementaciji Zakona o javnom informisanju postoji značajan problem, ali ne zbog njegovih loših rešenja, već zbog nepostojanja volje nadležnih organa da se on dosledno sprovodi. Ne sprovodi se ni Zakon o radiodifuziji, u delu koji se odnosi na finansiranje javnog servisa iz pretplate, a u kojoj meri su rešenja iz Medijske strategije, koja se upravo na to pitanje odnose, pomak u odnosu na postojeću situaciju i šta je dobro u ovom dokumentu, a odnosi se na finansiranje javnog servisa, nalazi se u delu Izveštaja - monitoring implementacije zakona. Zakon o radiodifuziji i njegova primena su predmet analize stručnog tima i povodom još nekih slučajeva - borbe protiv radiodifuzne "piraterije" i političkog oglašavanja u medijima. Autori se bave i implementacijom Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina, koji ponovo pokazuje svoje manjkavosti u praksi, kada je reč o onim odredbama koje su relevantne za medije.

Novih zakona od značaja za medije, u ovom periodu nije bilo.

Aktivnosti nadležnih regulatornih tela u oblasti radiodifuzije u ovom periodu, nisu značajnije uticale na poboljšanje položaja medija, dok je Savet za štampu, samoregulatorno telo štampanih medija, imalo konkretne rezultate u svom radu - prve dve odluke Komisije za žalbe, povodom žalbi na rad određenih medija. Od toga kako sudovi budu tretirali odluke Komisije u svojim postupcima, zavisiće i ostvarenje željenog cilja - smanjenje broja sudskih postupaka protiv štampanih medija i njihovih novinara, ukazuju autori Izveštaja. Posebno interesantno u ovom delu Izveštaja koji se bavi monitoringom rada nadležnih organa, jeste analiza pravila o kontroli državne pomoći, koja su za medijski sektor veoma važna i čija je primena proklamovana Medijskom strategijom, a kojima se još uvek niko u nadležnom ministarstvu ne bavi.

Proces digitalizacije - Ovaj deo Izveštaja sadrži informacije o tome koje su sve promene u procesu digitalizacije sada već izvesne i koji su razlozi za to.

Proces privatizacije - Prateći razvoj događaja i analizirajući posledice najnovijih dešavanja u slučaju "Novosti", monitoring tim ukazuje na činjenicu da će država, do daljnjeg, ne samo učestvovati u vlasništvu, već praktično i upravljati tom medijskom kućom, protivno imperativnoj odredbi Zakona o javnom informisanju, što dovodi u pitanje i iskrenost opredeljenja iz Strategije o izlasku države iz medija.

Dvadeset sedmi Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, a ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs