Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

30. 12. 2011

DVADESET OSMI MONITORING IZVEŠTAJ

Mesec: novembar 2011.

Rezultati pravnog monitoringa medijske scene Srbije:

a) Oblast slobode izražavanja - obrađeni slučajevi iz ovog perioda, u kojima su novinari i članovi njihovih ekipa bili izloženi pretnjama i vređanju, fizičkim napadima i pritiscima, ukazuju da u Srbiji i dalje postoji uverenje kod mnogih pojedinaca i grupa, da oni imaju pravo da određuju granice do kojih javnost može da bude informisana o događajima od javnog interesa, a s tim u vezi, i meru do koje se sloboda medija može ostvarivati. Dve presude Apelacionog suda u slučajevima u kojima su novinari bili napadnuti, a kojima su povećane prvostepeno izrečene kazne napadačima na novinare, ukazuju na mogući zaokret prakse sudova u Srbiji, koji su do sada, po pravilu, učiniocima napada izricali kazne koje su bile u visini zakonskog minimuma, a često i ispod njega.

b) Implementacija postojećih zakona - iz slučajeva obrađenih u Izveštaju, proizilazi da se odredbe Zakona o javnom informisanju u praksi krše, ne samo na gore opisani način, već da ponekad i novinari/mediji ne znaju da se služe svojim pravima i slobodom na propisan način. Povodom usvajanja Medijske strategije za medije na mađarskom jeziku od strane Nacionalnog saveta Mađara, autori Izveštaja analiziraju rezultate primene odredaba Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina koje su relevantne za medije, u protekloj godini.

c) Monitoring usvajanja novih zakona - autori Izveštaja ponovo ukazuju da su izmene Zakona o autorskom i srodnim pravima, koje su već mesecima u skupštinskoj proceduri, u nekim delovima od značaja za medije.

d) Monitoring rada nadležnih organa - RRA se priprema da vrši nadzor nad radom emitera u vreme predizborne kampanje i u vezi sa izveštavanjem koje se odnosi na izbore; Agencija je reagovala i na izveštaj Saveta za borbu protiv korupcije o pritiscima i kontroli medija u Srbiji. Ratel se bavio pripremama za probno emitovanje digitalnog televizijskog programa, ali i rešavanjem, na neprincipijelan način, duga RTS-a za korišćenje radio frekvencija. Ministarstvo kulture, informisanja i informacionog društva je raspisalo konkurse za sufinansiranje projekata iz oblasti javnog informisanja, a Komisija za zaštitu konkurencije je sprovela postupak naknadne kontrole u jednom slučaju dodele državne pomoći medijima u AP Vojvodini, koji može da posluži kao primer za neke buduće dodele budžetskih sredstava medijima.

e) Proces digitalizacije i privatizacije - šta se i zbog čega menja u procesu prelaska na digitalno emitovanje TV programa, u odnosu na ono što je predviđeno Strategijom digitalizacije, a šta sve, kada je reč o privatizaciji medija, ostaje po starom i neće se ni promeniti zbog loših rešenja Medijske strategije, predmet je stručne analize i ocene monitoring tima.

f) Zaključak Izveštaja - napadi i pritisci na novinare i medije, s jedne strane i moguća najava promene sudske prakse u slučajevima kada su oni bili napadani, s druge strane, najviše su obeležili medijsku scenu Srbije u novembru 2011, po oceni monitoring tima.

Dvadeset osmi Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, a ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs