Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

25. 01. 2012

DVADESET DEVETI MONITORING IZVEŠTAJ

Rezultati pravnog monitoringa medijske scene Srbije, sprovedenog u decembru 2011:

Iako je u septembru 2011. godine, konačno, nakon dvogodišnjeg mukotrpnog procesa njene izrade, doneta Medijska strategija, koja bi trebalo da bude osnov za uređenje medijskog sistema, ovaj dokument ni u decembru nije doprineo pozitivnoj promeni medijske situacije u Srbiji. Zapravo, mnoga decembarska dešavanja pokazuju da vlast, bez obzira što je donela Medijsku strategiju, nema pravi odnos prema njoj. Umesto da se intenzivno radi na njenoj implementaciji, donošenje još jednog zakona, Zakona o kinematografiji, koji je u direktnoj koliziji i sa Strategijom i sa sistemskim medijskim propisima, stvara nove probleme i može dovesti do ozbiljnih poremećaja u funkcionisanju medijskog sistema. U delu Izveštaja o monitoringu usvajanja novih zakona, data je stručna analiza spornih odredaba ovog zakona, kao i njihove implikacije na medijski sektor.

Primena Medijske strategije bila je i poseban predmet analize u delu Izveštaja koji se odnosi na implementaciju postojećih propisa. Pored već navedenog spornog Zakona o kinematografiji, još dva obrađena slučaja - informacije o navodnom otkupu akcija VAC-a u "Politici", "Novostima" i novosadskom "Dnevniku" od strane jednog privatnog medija, kao i predlog republičkog budžeta za 2012. godinu, koji predviđa direktno finansiranje pojedinih državnih medija u ukupnom iznosu od 368 miliona dinara - po oceni monitoring tima, ukazuju da se Strategija ne implementira i da je neophodno što pre otpočeti sa njenom primenom. Za izveštaj o implementaciji Zakona o javnom informisanju su, pored dela o slobodi izražavanja, poslužila još dva slučaja - jedan pokazuje da pojedini nosioci javnih funkcija ne poštuju odredbe ovog zakona koje propisuju njihovu obavezu da informacije o svome radu učine dostupnim za javnost pod jednakim uslovima za sve novinare i sva javna glasila, a drugi govori o tome da ima slučajeva kada mediji greše u primeni ovog zakona prilikom svog izveštavanja. Primena Zakona o radiodifuziji je analizirana kroz slučaj štrajka novinara na TV "Avala", a u analizi se ukazuje na nedostatke zakona u pogledu regulisanja ovakvih slučajeva. 

U delu Izveštaja koji se bavi monitoringom rada nadležnih organa, posebno izdvajamo analizu rada Komisije za autorsko i srodna prava u procesu utvrđivanja tarife Sokoja, kroz koju je obrađena i implementacija Zakona o autorskom i srodnim pravima, u delu koji je relevantan za medije.

Sloboda izražavanja je i u ovom periodu bila na različite načine ugrožena - kako pretnjama usmerenim, pre svega, na lokalne medije i njihove novinare, koje dolaze spolja, tako i pretnjama i pritiscima na novinare od strane njihovih nadređenih. Analizirajući sudske postupke u ovom periodu, autori Izveštaja ukazuju na nedostatke u sudskoj praksi u medijskim slučajevima, koji značajno doprinose osećaju nesigurnosti novinara i nastavljanju ugrožavanja njihovih prava i sloboda.

Izmene procesa digitalizacije, predmet su posebne analize monitoring tima - kako pozitivnih pomaka u ovoj oblasti, tako i zabrinjavajućeg neslaganja regulatora i nadležnog Ministarstva o tome kako ovaj proces treba voditi. Baveći se pitanjem privatizacije medija, autori Izveštaja ukazuju na postojeći zakonski osnov za njeno sprovođenje, istovremeno analizirajući i odredbe Medijske strategije koje se odnose na ovo pitanje.

U Zaključku Izveštaja je stručna ocena monitoring tima o tome šta je obeležilo medijsku scenu u poslednjem mesecu 2011. godine.

Dvadeset deveti Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEMom, a ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE I PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs