Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

30. 06. 2012

Trideset treći monitoring izveštaj

Autori majskog Monitoring Izveštaja za 2012. godinu smatraju da je medijsku scenu Srbije u tom mesecu obeležilo sledeće:

Sloboda izražavanja - U periodu na koji se ovaj monitoring izveštaj odnosi, zabeleženo je više slučajeva koji prate matricu pretnji i pritisaka kojima su brojni lokalni mediji i njihovi novinari izloženi gotovo svakodnevno. Takav je slučaj upućivanja pretnji i uskraćivanja informacije o svom radu jednom konkretnom mediju od strane predsednika opštine Bаčkа Pаlаnkа, kao i slučaj optužbi za podršku terorizmu upućenih urednici jedne agencije, u situaciji u kojoj ona javnosti samo čini dostupnim informacije o stvarima o kojima javnost ima pravo da zna. Monitoring tim se bavio i slučajem sudskih postupaka pokrenutih tužbama Tomislava Nikolića, tada samo predsedničkog kandidata, protiv medija koji su se bavili pitanjem njegove školske spreme, koji su posebno interesantni zbog visine tužbenih zahteva podobnih da ograniče slobodu izražavanja, izazovu autocenzuru i da utiču na medije da izbegavaju da se bave pitanjima od značaja za javnost, ali i zbog ispita na kojem će se sudovi naći povodom odlučivanja u ovoj pravnoj stvari. Nastavljajući da prati postupak po tužbi novinara Vladimira Ješića protiv Velimira Ilića povodom incidenta sa snimanja intervjua sa tim političarem iz 2003. godine, monitoring tim analizira dešavanja u ovom postupku, ukazujući na važnost sudske odluke u ovom slučaju, koja treba da postavi standarde u pogledu odgovornosti političara za napade na novinare i podjednakog važenja procesnih pravila i zakona za građane i političare. Povodom pokušaja pokretanja jednih dnevnih novina pod tuđim imenom ( jedne poznate TV emisije), autori analiziraju koja pravna sredstva stoje na raspolaganju medijima koji žele da zaštite svoje pravo intelektualne svojine, odnosno konkretno svoj žig ili pravo iz prijave žiga.

Implementacija postojećih propisa - Primena Zakona o radiodifuziji posmatrana je kroz odluku saveta RRA da donese obavezujuće tumačenje člаnа 16.svog Оpštе оbаvеzuјućеg uputstvа emiterima u predizbornoj kampanji -  šta tumačenje sadrži, šta zabranjuje, a na čemu insistira, zbog čega je doneto, u kojoj meri je to pomoglo emiterima, da li je postiglo cilj u pogledu poštovanja zabrane govora mržnje u predizbornoj kampanji, samo su neka od pitanja kojima se autori Izveštaja bave. Takođe, u vezi sa pravilima koja se odnose na predizbornu kampanju analizirana je i primena Zakona o autorskom i srodnim pravima kroz slučaj zаhtеva Аlеksаndrа Stаnkоvićа, urеdnikа i nоvinаrа HRТ-а, za zаštitu svоjih autorskih prava, a povodom zloupotrebe snimaka njegove autorske emisije emitovane na HRT-u tokom predizborne kampanje u Srbiji. Autori se u ovom delu Izveštaja bave i primenom Krivičnog zakonika, konkretno odredbama koje se odnose na klevetu i uvredu, a povodom slučaja u kojem je jednom licu, u postupku koji se vodio zbog uvrede javne ličnosti u medijima, novčana kazna, koju to lice nije platilo, zamenjena zatvorskom.  

U ovom periodu Narodna skupština Republike Srbije nije držala zasedanja, tako da nije  usvojila nijedan novi zakon, pa ni zakon koji bi bio od značaja za medije.

Rad nadležnih organa - u ovom delu Izveštaja autori analiziraju odluku Republičke radiodifuzne agencije (RRA) kojom je, zbog kršenja predizborne tišine, naložila kablovskim operatorima da obustave emitovanje određenih programa na dan izbora; odluku Komisije za žalbe Saveta za štampu o odbijanju žalbe, koja je zasnovana na pravilnoj primeni podele sudova na vrednosne i činjenične; 5 konkursa Ministarstva kulture, informisanja i informacionog društva za sufinansiranje medijskih prоjеkаtа u 2012. gоdini i pitanje regularnosti pojedinih od njih; aktivnosti Sokoja na uspostavljanju regionalne saradnje koja može biti od značaja za buduće određivanje tarife naknada ove kolektivne organizacije.

U oblasti digitalizacije, autori pišu o radu Inicijalne mreže, funkcionisanju ETV-a i mogućim problemima koji bi mogli da ugroze dalje odvijanje procesa digitalizacije.

Privatizacija medija - Autori se u ovom delu Izveštaja bave kontroverzama u slučaju Novosti, arbitražnim sporom VAC - Milan Beko i pitanjem državnog vlasništva u ovom mediju.

U Zaključku Izveštaja, prenoseći neke od nalaza iz Izveštaja o medijskoj situaciji u Srbiji, sačinjenog na osnovu 27 indikatora Saveta Evrope,  autori ocenjuju medijsku scenu u ovom periodu.

Trideset treći Monitoring Izveštaj je uradio stručni tim advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Realizaciju projekta "Pravni monitoring medijske scene u Srbiji" je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs