Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

17. 01. 2013

ČETRDESETI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

Medijski sektor Srbije u decembru 2012, prema nalazu monitoring tima:

Najvažnija zbivanja desila su se u oblasti donošenja novih zakona, koji, iako nisu medijski, imaju ozbiljne implikacije na medijski sektor. Izmene i dopune Zakona o autorskom i srodnim pravima, kao i izmene Krivičnog zakonika, svojim rešenjima će značajno uticati, kako pozitivno, tako i negativno, na položaj medija i novinara. Zakon o javnim preduzećima je mogao ozbiljno da ugrozi razvoj medijskog sektora svojim rešenjima koja su bila u direktnoj suprotnosti sa medijskim zakonima i Strategijom, ali je vlast od njih u poslednji čas odustala pod pritiskom medijske zajednice. U ovom periodu je vođena i javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o lokalnoj samoupravi, pokrenuta je i inicijativa za izmene Zakona o glavnom gradu, kao i za donošenje novog Zakona o oglašavanju. U svim ovim zbivanjima aktivno su učestvovala relevantna medijska udruženja, koja su jedinstvenim nastupom postigla značajne uspehe, a svojim inicijativama stvorila osnov za buduće promene u ovoj oblasti, u interesu medijskog sektora.

Sloboda izražavanja - spisak nepodobnih medija kojeg je sačinila jedna desničarska organizacija i njen zahtev za gašenje tih medija, kao i dva slučaja diskriminacije medija koji govore o tome da se odnos prema medijima na lokalnom nivou nimalo nije popravio, predmet su analize u delu o pritiscima i pretnjama; u delu o sudskim postupcima, autori analiziraju inicijativu medijskog udruženja ANEM povodom koje je Ustavni sud pokrenuo postupak ocene ustavnosti odredbe Zаkоnа о zаštiti prаvа i slоbоdа nаciоnаlnih mаnjinа koja dozvoljava državi da osniva i posebne radio i televizijske stanice koje bi emitovale programe na jezicima nacionalnih manjina.

Implementacija postojećih propisa - kroz analizu Izvеštајa RRA о ispunjаvаnju zаkоnskih i prоgrаmskih оbаvеzа Rаdiо tеlеviziје Srbiје zа 2011. gоdinu, autori ilustruju kako se primenjuju odredbe Zakona o radiodifuziji.

Rad nadležnih organa - autori se bave aktivnostima regulatornih tela, državnih organa i kolektivnih organizacija, od čega izdvajamo: povodom odluke Saveta RRA da usvoji finansijski plan za 2013- tu godinu, autori obrađuju pitanje finansiranja ovog regulatornog tela; pomoćnik ministra kulture i informisanja je izjavio da sе Меdiјskа strаtеgiја nеćе sprоvоditi sеlеktivnо, dа ćе biti pоštоvаni svi rоkоvi kоје prеcizirа i da Мinistаrstvо priprеmа pеt mеdiјskih zаkоnа - autori analiziraju ovu izjavu, kao i konkretne sugestije medijskog udruženja ANEM za zakone o elektronskim medijima i javnim servisima.

Proces digitalizacije - autori se bave pitanjem žiga garancije i njegovog značaja u procesu sprovođenja digitalne tranzicije.

Proces privatizacije medija - autori analiziraju izjavu sekretara radne grupe za izradu medijskih zakona Ministarstva kulture i informisanja, koja se odnosi na pitanje privatizacije medija, a koja upućuje na stav nove vlasti prema ovom pitanju.

Zaključak Izveštaja sadrži ocenu autora šta je bilo dobro, a šta loše u medijskom sektoru u ovom periodu.

Četrdeseti Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Ovaj projekat je realizovan uz finansijsku podršku Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

 

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Norveške u Beogradu.

 

 

http://www.norveska.org.rs/

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs