Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

25. 04. 2013

ČETRDESET DRUGI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

Kratak sadržaj Monitoring Izveštaja za mart 2013:

Sloboda izražavanja - u delu pritisci i pretnje obrađeno je pet slučajeva iz ovog perioda, koji ukazuju na moguće povrede slobode izražavanja, kao i na nepovoljne uslove za rad medija i novinara u Srbiji: pokušaj uticaja na uređivačku politiku vojvođanskog javnog servisa (RTV-a) od strane visokog funkcionera SPS-a; pritisak na novinara portala „Pištaljka" da otkrije izvor informacije na osnovu koje je napisao tekst o spornoj nabavci u Institutu za transfuziju krvi Srbije; bombaški napad na kuću privrednika i vlasnika portala Telegraf.rs, za koji postoji mogućnost da je u vezi sa pisanjem portala; pritisak, uvrede i lične diskvalifikacije koje je Mešihat Islamske zajednice u svom saopštenju uputio novinarki „Danasa" povodom njenog teksta o pobuni grupe imama protiv muftije; incidentna situacija prilikom smene direktora novopazarske TV Jedinstvo, koja je, po navodima medija, politički motivisana - ovaj slučaj ukazuje i na suštinske nedostatke pravnog okvira za rad medija u Srbiji. Deo koji se odnosi na sudske postupke sadrži: analizu presude Apelacionog suda u Beogradu u slučaju Nikola Sandulović vs. izdavač, urednik i novinarka „Danasa", koja, po oceni autora Izveštaja, podiže standarde zaštite slobode izražavanja u Srbiji; analizu slučaja upućivanja novinara na izdržavanje zatvorske kazne zbog neplaćanja novčane kazne po osnovu presude kojom je bio osuđen za klevetu, iako je nedavnim izmenama Krivičnog zakonika kleveta dekriminalizovana.

Implementacija postojećih zakona - povodom emitovane sporne izjave jednog učesnika u rijaliti programu TV Pink „Farma - pregled", o njegovoj vezi sa maloletnicom, kao i povodom privremenog oduzimanja dozvole Radio Fokusu, autori analiziraju implementaciju Zakona o radiodifuziji, odnosno kako RRA primenjuje odredbe tog zakona koje se odnose na nadzor nad radom emitera i na ovlašćenja regulatora da izriče mere emiteru.

U delu Izveštaja koji se odnosi na donošenje novih zakona autori se bave javnom raspravom o Nacrtu zakona o javnom informisanju i medijima, temom koja je dominirala na održanim okruglim stolovima u okviru rasprave i onim što je rasprava pokazala o određenoj grupi medija.

Rad nadležnih organa - regulatorna tela: Savet RRA je u ovom periodu okončao postupak dodele dozvola za emitovanje RTV programa za regionalna i lokalna područja - autori ukazuju na problematičnost jedne odluke o dodeli dozvole; Ratel je uplatom dela svog prihoda na poseban račun Filmskog centra Srbije ispunio svoju obavezu nametnutu Zakonom o kinematografiji - autori ukazuju zbog čega je takva obaveza sporna i kakve su njene praktične posledice po medije; Savet za štampu je izmenama Statuta proširio svoje nadležnosti - autori posebno ističu značajnu novinu koja bi mogla doprineti rastu uticaja Saveta; državni organi: Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti, Agencija za borbu protiv korupcije i Zaštitnik građana su objavili svoje godišnje izveštaje o radu za 2012. godinu, a svaki od tih izveštaja sadrži i značajne informacije za medije i o medijima - autori analiziraju nalaze u tim izveštajima, a posebno se bave pitanjem (ne)transparentnosti medijskog vlasništva koje je potencirano u dva od tri pomenuta izveštaja.

Proces digitalizacije - autori se bave sprovedenim i najavljenim aktivnostima nadležnih organa koje se odnose na unapređenje regulatornog okvira neophodnog za uspešno sprovođenje procesa digitalizacije - usvojenim izmenama Strategije digitalizacije i Akcionog plana, najavljenim donošenjem ključnog regulatornog dokumenta - Plana prelaska i drugih značajnih akata.

Proces privatizacije medija - polazeći od Nacrta zakona o javnom informisanju i medijima, ali i onoga što se čulo u javnoj raspravi o tom dokumentu, autori ukazuju na loše posledice eventualnog odustanka države od završetka procesa privatizacije medija.

Zaključak Izveštaja - sumirajući nalaze o ključnim događajima u medijskom sektoru, autori ukazuju na loše i retke dobre aspekte medijske situacije u Srbiji u ovom periodu.

Četrdeset drugi Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.

 

 

http://serbia.nlembassy.org/

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs