Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

29. 05. 2013

ČETRDESET TREĆI MONITORING IZVEŠTAJ ANEMA

APRIL 2013, MEDIJSKA SCENA SRBIJE:

April su obeležili, na negativan način - zastoj u medijskim reformama i raspisivanje tendera za još jednu analognu nacionalnu komercijalnu televiziju, o čemu autori Izveštaja detaljno pišu u svom Zaključku.

Kada je reč o slobodi izražavanja, obrađeni slučajevi pretnji i pritisaka na medije i novinare ukazuju na njene moguće povrede. Dva slučaja su nastavak ranije započetih dešavanja - nastavak kampanje SNP NAŠI za zabranu pojedinih medija i nevladinih organizacija, koje ta organizacija naziva "stranim agentima" i "antisrpskim", kao i nastavak previranja u TV Jedinstvo iz Novog Pazara, otkazima koje je dobilo 14 zaposlenih od strane "novog direktora" te televizije; ovi slučajevi ukazuju na nemoć i nedelotvornost institucija i nedostatke pravnog okvira za rad medija. Preostala dva slučaja su - pretnje uredniku niškog portala "Južne vesti" zbog objavljenih tekstova o zloupotrebama pri zapošljavanju u JKP Gradske toplane Niš privilegovanjem stranačkih kadrova SNS-a, i slučaj u Čačku - otvorena izjava lokalne funkcionerke SNS-a i članice Komisije za dodelu sredstava za javno informisanje da će se pri donošenju odluke zalagati da oni mediji koji kritički izveštavaju o radu lokalnih SNS organa, funkcionera ili kadrova dobiju umanjena sredstva na konkursu ili da ih uopšte ne dobiju; oba slučaja predstavljaju zakonom zabranjeni pritisak na rad medija i novinara. U delu Izveštaja koji se bavi sudskim postupcima obrađena je presuda Višeg suda u Beogradu, kojom su E-novine i glavni i odgovorni urednik tog portala Petar Luković obavezani da Emiru Kusturici solidarno isplate naknadu štete zbog povrede časti i ugleda putem medija nastale objavljivanjem teksta „Jedna mala sarajevska analiza" a preuzetog sa drugog portala. Ova presuda govori o tome da, u odnosu na praksu Evropskog suda za ljudska prava, u srpskoj sudskoj praksi i dalje postoji drugačiji tretman vrednosnih sudova koji bi mogli biti uvredljivi, što nije dobro.

U delu Izveštaja o implementaciji postojećih zakona analizirana je primena Zakona o radiodifuziji. Povodom svojevrsnog "poravnanja" RRA sa Televizijom Pink, u sklopu ranije pokrenutog postupka izricanja mera RRA ovoj medijskoj kući, koja je prihvatila da jedan serijal skine s programa a drugi emituje tek u kasnim večernjim satima, autori analiziraju primenu odredaba tog zakona koje se odnose na zaštitu maloletnika i poštovanje dostojanstva ličnosti u radio i TV programima. Pored toga, autori se bave i pitanjem eventualne primene  regulacije koja važi u sektoru elektronskih medija na tradicionalne štampane medije i njihova onlajn izdanja, a povodom dogovora Saveta za štampu i RRA o međusobnoj saradnji koja je inicirana zbog uočene činjenice da delovi rijaliti programa, kojih zbog oštrije regulacije nema u televizijskom programu, imaju promociju u štampi i posebno na Internet prezentacijama štampanih medija.

Očekivanog donošenja novih zakona od značaja za medije nije bilo ni u ovom periodu. Autori  analiziraju zastoj u procesu medijskih reformi. Takođe se bave i započetim procesom izrade novog Zakona o oglašavanju.

Rad nadležnih organa - regulatorna tela: oba regulatora nadležna za oblast radiodifuzije su se u ovom periodu bavila pitanjem frekvencija koje su ostale upražnjene nakon oduzimanja dozvole TV Avali, ali na potpuno suprotan način - Savet RRA je u ovom periodu raspisao Javni konkurs za izdavanje dozvole za (analogno) emitovanje televizijskog programa sa nacionalnim pokrivanjem na upravo tim frekvencijama, dok je Ratel svojim Nacrtom izmena Pravilnika o utvrđivanju Plana raspodele frekvencija/lokacija za terestričke analogne FM i TV radiodifuzne stanice, o kojem su okončane javne konsultacije, te iste frekvencije predvideo za širenje Inicijalne mreže za testiranje digitalnog TV signala. Autori analiziraju osnov za odluku RRA o raspisivanju navedenog javnog konkursa, kao i nejasnu pravnu situaciju u pogledu dalje procedure usvajanja izmena navedenog Ratel-ovog Pravilnika i „sudbine" tih frekvencija; državni organi: Zaštitnik građana se u ovom periodu bavio kršenjem Zakona o oglašavanju u pogledu zabrane da se lik, glas ili lično svojstvo funkcionera koristi u oglašavanju aktivnosti i mera državnih organa od značaja za građane, i izdao saopštenje povodom kog autori Izveštaja analiziraju odgovarajuće zakonske odredbe.

Proces digitalizacije - povodom već navedenog raspisivanja konkursa za izdavanje dozvole za emitovanje TV programa sa nacionalnim pokrivanjem, autori analiziraju posledice koje ova odluka može imati po proces digitalizacije, kao i finansijske implikacije i posrednu štetu koju Republika Srbija usled usporavanja digitalizacije može da pretrpi.

Proces privatizacije medija - u ovom delu Izveštaja autori se bave posledicama zastoja u donošenju novih medijskih zakona, pre svega Zakona o javnom informisanju i medijima, na rokove za privatizaciju medija i primenu modela projektnog finansiranja, koji su od ključnog značaja za reformu medijskog sistema.

Četrdeset treći Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije "Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole. 

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Ambasada Kraljevine Holandije.


  

http://serbia.nlembassy.org/

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Ambasade Kraljevine Holandije.

Realizaciju ovog projekta, finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.


 

Izneti stavovi pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.

Sekcija SLOBODA IZRAŽAVANJA ovde
Sekcija MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA ovde
Sekcija MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA ovde
Sekcija MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA ovde
Sekcija PROCES DIGITALIZACIJE ovde
Sekcija PROCES PRIVATIZACIJE ovde
Sekcija ZAKLJUČAK ovde
CEO IZVEŠTAJ možete preuzeti ovde

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs