Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Monitoring medijske scene

31. 07. 2014

Pedeset treći monitoring izveštaj ANEMa

MEDIJSKA SCENA SRBIJE U JUNU 2014

U junu 2014. mediji i novinari u Srbiji bili su izloženi različitim pritiscima i napadima, od kojih je monitoring tim, u delu Izveštaja o slobodi izražavanja, obradio 5 odabranih  slučajeva - rušenje portala „Peščanik" hakerskim napadima nakon što je na njemu objavljen tеkst o spornom doktoratu ministra unutrašnjih poslova; fizički napad na sportskog novinara Anđusa, kog je navodno počinio bivši visoki političar Nebojša Čović zbog izjava koje je taj novinar u emisiji davao o njemu i njegovom sinu; diskriminacija medija i ograničavanja prava pristupa za pojedine redakcije (slučaj pоrtаl Nаšа Grоckа Infо) i novinare javnim sednicama tela organa lokalne samouprave, ili čak i zgradama lokalnih samouprava (zaječarski novinar Vuksan Cvetanović); sprečavanje rasturanja štampe (lоkаlnog mеsеčnika „Župskа rеč" od strane prеdsеdnika оpštinе Аlеksаndrоvаc); poziv novinaru na informativni razgovor u policiji (nоvinаr RTV Мlаdеnоvаc) povodom prenošenja komentara na Fejsbuku. U delu o sudskim postupcima autori analiziraju dve presude - presudu Višeg suda u Beogradu, kojom je taj sud obavezao urednika, novinara i izdavača magazina „Svedok" da Mići Jovanoviću, rektoru Univerziteta Megatrend, naknade štetu zbog povrede časti i ugleda do koje je došlo tekstom u kojem se analizira Jovanovićeva zvanična biografija i izvrgavaju ruglu pojedina mеđunаrоdna priznаnjа i pоčаsna zvаnjа koja je dobio; presudu Osnovnog suda u Nišu, kojom su bivši dirеktоr niškе Тоplаnе, njеgоv sаrаdnik i telohranitelj оslоbоđeni od оptužbi dа su prеtili nоvinаru i urеdniku "Јužnih vеsti" i time mu ugrоzili sigurnоst, jer izjave koje su tuženi uputili tužiocu, prema mišljenju suda, nisu pretnja.

Implementacija postojećih zakona - Zakon o radiodifuziji - povodom odluke Saveta RRA da raspiše još jedan javni konkurs za dodelu lokalnih i regionalnih dozvola za emitovanje radio programa, autori komentarišu nerešeno pitanje upražnjene nacionalne frekvencije za emitovanje TV programa.

Monitoring procesa usvajanja novih zakona - autori Izveštaja konstatuju da nije bilo pomaka u procesu usvajanja medijskih zakona u ovom periodu, i bave se usvojenim izmenama Zakona o elektronskim komunikacijama - onim koje su od značaja za medijski sektor a odnose se na pristup zadržanim podacima i na preciziranje instituta obaveze prenosa (must carry).

Rad nadležnih organa - analiziran je rad regulatornog tela Republičke radiodifuzne agencije (RRA) - 1. izmene Opšteobavezujućeg uputstva o ponašanju emitera - Kodeksa emitera, koje se odnose na informisanje o kriminalitetu i toku krivičnog postupka, kao i na tretman religije i verske programe; autori analiziraju koje i kakve promene za emitere te izmene donose; 2. Izveštaji o ispunjenju programskih i zakonskih obaveza za javne servise - pored analize izveštaja - šta od obaveza javni servisi ispunjavaju a šta ne, autori daju i zaključak o rezultatima tih zveštaja, i ocenu samih izveštaja; 3. Izveštaj o ispunjenju zakonskih i programskih obaveza komercijalnih emitera - analizirajući izveštaj, autori daju pregled kako nacionalni TV komercijalni emiteri ispunjavaju pojedine obaveze iz Zakona o radiodifuziji i Zakona o oglašavanju, kao i ocenu samog izveštaja; 4. Izveštaj o rodnoj ravnopravnosti i polnim stereotipima na programu RTS 1 i Izveštaj o pristupačnosti programa osobama sa invaliditetom, njihovoj zastupljenosti i načinu predstavljanja u programima oba javna servisa i komercijalnih emitera - ovi izveštaji do sada nisu rađeni te se monitoring tim posebno bavi njihovom analizom i sumira njihove rezultate; analiziran je i rad Saveta za štampu, samoregulatornog tela za štampane medije, zapravo, neposredni i posredan rezultat dva postupka po žalbama predsednika Republike protiv dnevnih listova „Blic" i „Alo"; autori se bave i radom kolektivne organizacije za zaštitu muzičkih autorskih prava (Sokoj), odnosno kontrolom košuljica (evidencija o emitovanim muzičkim delima koju emiteri dostavljaju Sokoju) koju je sprovela Komisija Sokoja, rezultatima te kontrole i preduzetim merama nakon nje.

Proces digitalizacije - autori se bave načinom na koji je izmenama i dopunama Zakona o elektronskim komunikacijama regulisano pitanje podrške za pribavljanje uređaja za prijem digitalnog TV signala (set-top-box), ukazujuću na nedostatke tog zakonskog rešenja zbog kojih se može dogoditi da oni kojima je ta podrška najpotrebnija ostanu bez mogućnosti da primaju  bilo kakav TV signal nakon prelaska na digitalno emitovanje TV programa.

Proces privatizacije - autori ukazuju da izmene Zakona o privatizaciji mogu biti dodatni problem za privatizaciju medija i navode šta je potrebno preduzeti da do njega ne bi došlo.

U Zaključku Izveštaja autori sumiraju svoje nalaze o najvažnijim dešavanjima u medijskom sektoru u ovom periodu i ukazuju na neophodnost izgradnje institucionalnog okvira, koji je za medijske slobode podjednako važan, ako ne i važniji od pravnog okvira.

Pedeset treći Monitoring Izveštaj uradio je stručni tim Pravnog odeljenja ANEM-a, advokatske kancelarije „Živković&Samardžić", u saradnji sa ANEM-om. Ovde ga možete preuzeti, u celosti ili u delovima, klikom na izabranu sekciju dole. 

 

CRD
CRD
CRD
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala organizacija Civil Rights Defenders.

 

 

Izneti stavovi u ovom Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Civil Rights Defenders-a.  

 

FOD
FOD
FOD
Realizaciju ovog projekta finansijski je podržala Fondacija za otvoreno društvo, Srbija.

 

 

Izneti stavovi u ovom Izveštaju pripadaju isključivo autorima i ne moraju predstavljati zvaničan stav Fondacije za otvoreno društvo, Srbija.  

I SLOBODA IZRAŽAVANJA
II MONITORING IMPLEMENTACIJE POSTOJEĆIH PROPISA
III MONITORING PROCESA USVAJANJA NOVIH ZAKONA
IV MONITORING RADA REGULATORNIH TELA, DRŽAVNIH ORGANA I KOLEKTIVNIH ORGANIZACIJA ZA ZAŠTITU AUTORSKOG I SRODNIH PRAVA
V PROCES DIGITALIZACIJE
VI PROCES PRIVATIZACIJE
VII ZAKLJUČAK
Ovde preuzmite CEO MONITORING IZVEŠTAJ br. 53

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs