Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Bolja Srbija

21. 09. 2009

PROJEKAT "BOLJA SRBIJA"

ANEM predstavlja ProjekatBolja Srbija", čiju implementaciju podržava Norveška narodna pomoć (NPA).

Projektom je kao osnovna aktivnost predviđena produkcija novog ciklusa radio serijala „Bolja Srbija", koju ANEM i ovoga puta radi u saradnji sa A-medijom. Ovaj radijski serijal je prvi put rađen još 2005. uz podršku Fonda za otvoreno društvo (FODa), a 2007. je bio obnovljen uz pomoć Evropske agencije za rekonstrukciju (EAR).

Radio produkcija „Bolja Srbija" je serijal trominutnih radijskih priloga kojima se promovišu pozitivni primeri angažovanja pojedinaca, grupa ili institucija koji su konkretno doprineli rešavanju nekog problema ili poboljšanju kvaliteta života građana. Istražujući ovakve primere, dajući im potrebnu pažnju medija i javnosti koju inače nemaju, ANEM nastoji da pokaže da bolju Srbiju možemo i sami da stvaramo, ne čekajući da to za nas drugi urade. Imajući u vidu sporost promena u Srbiji i činjenicu da građani još uvek nisu ostvarili željeni kvalitet života, uspeh pojedinaca/institucija da promene i sebe i stvari oko sebe na bolje, može da posluži kao dobar primer i model ponašanja drugima. Priče o tome, obrađene ovim radio prilozima, treba da motivišu građane da se angažuju i preuzmu veću odgovornost u procesu tranzicije ka modernom demokratskom društvu, a institucije da budu odgovornije u svom radu.

U okviru serijala će biti proizvedeno 147 priloga iz različitih mesta širom Srbije, uključujući i Beograd, u čijoj produkciji učestvuje 9 novinara (jedan iz Beograda i 8 dopisnika). Urednik priloga je Jugoslava Široka. Prilozi obrađuju teme iz  četiri šire oblasti koje su značajne za kvalitet života građana:  

  1. Opštinska uprava i komunalne službe kao servis građana
  2. Obrazovanje i zapošljavanje
  3. Zdravstvo i službe socijalne pomoći u funkciji potreba građana
  4. Bezbednost građana (posebno usmereno na problem nasilja u porodici)

Serijal će se emitovati 7 meseci, počev od oktobra 2009, svakog radnog dana, u okviru centralnih informativnih blokova (nakon vesti) ili u drugim slušanim informativnim emisijama, na 42 ANEMove lokalne i regionalne stanice širom Srbije. To su: OK Radio, Vranje; Radio Užice, Užice; RTV VK Kikinda, Kikinda; Radio Luna, Užice; RTV M+, Mladenovac; RTV Nišava, Niš; Radio Ozon, Čačak; RTV Kuršum, Kuršumlija; Radio NB, Novi Bečej; RTV Mir, Leposavić; Radio Čačak, Čačak; RTV Kragujevac, Kragujevac; Radio Ema, Bujanovac; Radio Em, Knjaževac; Ivanjički radio, Ivanjica; RTV Kruševac, Kruševac; Radio Bus, Kovin; RTV Mlava, Petrovac na Mlavi; RTV Kovačica, Kovačica; RTV Spektar, Sombor; RTV Pančevo, Pančevo; Radio Bemin Muzikal 93, Arilje; RTV Zaječar, Zaječar; Radio CITY, Niš; RTV Prima, Bajina Bašta; RTV Vrnjačka Banja, Vrnjačka Banja; Radio Boom 93, Požarevac; Radio Odžaci, Odžaci; Radio Požega, Požega; RTV Trstenik, Trstenik; Radio Subotica, Subotica i srpska i hrvatska redakcija; Radio Sombor, Sombor; Radio Patak, Valjevo; Radio 021, Novi Sad; Radio Petica, Niš; RTV Sokobanja, Sokobanja; RTV Šumadija, Aranđelovac; Radio Far, Alibunar; RTV Caribrod, Caribrod; Radio Kontakt Plus, Kosovska Mitrovica; Radio Pirot, Pirot; Radio Leskovac, Leskovac.

Projekat „Bolja Srbija" ima značajnu ulogu i za razvoj lokalnih medija. Emitovanjem kvalitetnih priloga o važnim društvenim temama za svakodnevni život građana, programski sadržaj lokalnih stanica se značajno poboljšava, ostvaruje se bolja komunikacija sa građanima, čime se doprinosi i jačanju njihovog uticaja u lokalnim sredinama. Učešćem lokalnih novinara u produkciji serijala,  podstiče se istraživačko novinarstvo i kreativnost novinara, što doprinosi podizanju kvaliteta i nivoa profesionalnih standarda lokalnih medija. Istovremeno, ostvaruje se i šira društvena uloga medija kao važnog pokretača demokratskih promena, jer se lokalni mediji uključuju u promovisanje pozitivnih vrednosti u svojim sredinama. Pokazujući kroz primere da je stvari moguće menjati, oni motivišu građane na aktivniju ulogu u stvaranju povoljnijih uslova za život, a institucije na odgovorniji odnos prema obavezama koje imaju prema građanima, što predstavlja korak bliže boljoj Srbiji.

Pored produkcije radijskih priloga, projektom „Bolja Srbija" je predviđeno i kreiranje i podizanje novog web portala, pod istoimenim nazivom. Web portal „Bolja Srbija" će imati poseban dizajn, i do njega će se dolaziti sa ANEMovog web sajta. Portal će sadržati sekciju sa izabranim radijskim prilozima iz navedenog serijala, ali i iz nekih sličnih TV produkcija koje su planirane za 2010. godinu. Pored toga, na ovom portalu će moći da se pročitaju i druge lepe priče i vesti, biće promovisane akcije nevladinih organizacija i drugih formalnih i neformalnih institucija koje rade na poboljšanju života građana u Srbiji, a posetioci portala će moći da ostavljaju svoje komentare, sugestije i pitanja, ali i da aktivno učestvuju u kreiranju njegovog sadržaja nekom svojom pozitivnom pričom.

ANEM će tako, koristeći nove tehnologije i bolje komunikacijske mogućnosti koje pruža Internet, doprineti većoj dostupnosti i širenju informacija usmerenih na promovisanje pozitivnih vrednosti u Srbiji i na ubrzanje demokratskih reformi.

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs