Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Projekat "Insajder na lokalu"

26. 05. 2017

Insajder na lokalu, prva emisija: Javna preduzeća, tajne zloupotrebe

1. emisija
Javna preduzeća, tajne zloupotrebe
Javna preduzeća, tajne zloupotrebe
U Srbiji postoji više od 700 javnih preduzeća. U javnim preduzećima radi više od 120 hiljada ljudi. Na godišnjem nivou ova preduzeća ukupno imaju više od 5 milijardi evra prihoda i približno toliko rashoda.

Formiranje svake vlasti od 2000.  do danas neraskidivo je vezano sa svojevrsnu podelu plena. Partije koje su osvojile dovoljno glasova da uđu u vladajuću koaliciju, pre svega se dogovaraju o pozicijama koje će njihovi kadrovi zauzeti. Najvažniji segment u podeli ovog kolača jeste podela javnih preduzeća.

Upravljanje javnim preduzećem za stranku znači da postavlja svog direktora na čelo ovog preduzeća. Tako na direktan način može da utiče na to kako će se i na koji način trošiti milionski iznosi sredstava. To znači da može da ima kontrolu nad tim koje će privatne firme dobiti tendere, a gotovo da ne postoji javno preduzeće koje nije kršilo zakon o javnim nabavkama, Stranke preko javnih uplaćuju sponzorstva uduzenjima, i to skoro bez ikakve kontrole i nadzora. Istovremeno, javna preduzeća, za svaku stranku postala su baza za zapošljavanje sopstvenih kadrova i širenje stranačke mreže.

Insajder sl 2
Insajder sl 2
Insajder sl 2

O svemu ovome postoji malo informacija u javnosti jer veliki broj medija u lokalnim sredinama dobija sredstva od javnih preduzeća i gradova, pa se o svemu često ćuti.

Istovremeno oni mediji na lokalu koji pokušavaju da objektivno informišu javnost o svemu što se dešava često su izloženi pritiscima lokalnih moćnika ili ucenjeni uskraćivanjem reklama. To je pravilo koje opstaje vec skoro 20 godina.

Takva situacija bila je razlog da u zajedničkom projektu novinari lokalnih medija Anema I novinari Insajdera istraže brojne zloupotrebe  lokalnih javnih preduzeća iz nekoliko gradova. Istrazivanjem koje je trajalo godinu dana obuhvaćena su tri grada. Požarevac, Novi Sad i Zaječar a saradnja novinara više redakcija nastaviće se i kada su ostali gradovi u pitanju. Cilj je da zloupotrebe koje se dešavaju u javnim preduzecima u mnogim gradovima Srbije nikada više ne bude samo "lokalna tajna priča".

Emisija 1 - Javna preduzeća, tajne zloupotrebe (VIDEO) 

 

eu logo
eu logo
Serijal je realizovan u okviru projekta ANEM-a i Insajder produkcije doo „Insajder na lokalu" koji finansira Evropska unija kroz „Medijski program 2014". Stavovi izneti u ovom serijalu su isključivo odgovornost ANEM-a i Insajder produkcije i ni na koji način ne odražavaju stavove i mišljenje Evropske unije. 

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs