Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Radi odgovorno - ne gazduj!

08. 03. 2009

ZAVRŠETAK SERIJALA "RADI ODGOVORNO - NE GAZDUJ!"

Emitovanjem 20. epizode, završava se serijal „Radi odgovorno – ne gazduj!“ i zajednički projekat ANEMa i A-medije, koji je realizovan uz podršku Norveške narodne pomoći. Tokom 5 meseci emitovanja, od oktobra 2008. do februara 2009, pred gledaocima lokalnih TV stanica bila je izuzetno važna tema – koliko funkcioneri svojim radom opravdavaju poverenje građana.

Publika u Srbiji je jednom nedeljno, putem 10-minutnih TV emisija, dobijala sveobuhvatnu  i preciznu informaciju o standardima odgovornog ponašanja loklanih funkcionera i uvid u to šta zapravo znači “raditi u interesu javnosti”. Svaka emisija je bila fokusirana na poseban aspekt ove teme, kao paradigme problema, a time i od interesa za građane u različitim lokalnim sredinama. Gledaoci 27 ANEMovih lokalnih TV stanica imali su priliku da, više nego što im mediji to inače pružaju, saznaju šta konkretno podrazumeva odgovoran rad funkcionera, kako da prepoznaju šta je uzurpacija vlasti radi nekog ličnog, grupnog ili partijskog interesa, a upoznati su i sa postojećim mehanizmima kontrole rada funkcionera.

O značaju fokusiranja medijske pažnje na ovu temu najbolje svedoči i činjenica da je Republički odbor za rešavanje o sukobu interesa, u nekoliko slučajeva kršenja zakona, reagovao upravo na osnovu informacija dobijenih iz ovog serijala. U jednom slučaju rezultat je čak bio ostavka, odnosno „zamrzavanje“ funkcije  lokalnog funkcionera.
 
Ovim projektom ANEM dodatno podstiče i lokalne medije da aktivnije preuzmu ulogu “čuvara javnosti” i češće se bave  istraživačkim novinarstvom. Lokalni novinari, koji su učestvovali u realizaciji projekta (osam novinara iz različitih mesta), dobili su priliku da unaprede svoje profesionalne kvalitete, a lokalnim  medijima je obezbeđeno da svoj program besplatno  obogate emisijama visokog novinarskog i tehničkog kvaliteta.    

ANEM stanice koje su emitovale serijal: RTV Prima Bajina Bašta, TV Spektar Sombor, TV Čačak, RTV Sokobanja, TV Kraljevo, TV Pirot, TV Gradska Niš, TV Požega, TV Jedinstvo Novi Pazar, TV Kragujevac, TV Pančevo, TV OK Kovačica, TV Nišava Niš, TV Kuršumlija, TV VK Kikinda, RTV Zaječar, TV Apolo Novi Sad, TV Panovizija Vršac, TV Trstenik, TV VG4 Knjaževac, TV Majdanpek, TV Caribrod, RTV Mlava, TV Leskovac, TV Valjevo, TV Bor i TV Šumadija Aranđelovac.

Produkciju serijala omogućila Norveška narodna pomoć (Norwegian Peoples Aid)

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs