Home  /  Aktivnosti ANEMa  /  Produkcija  /  Radi odgovorno - ne gazduj!

10. 09. 2008

Projekat "NE GAZDUJ!"

ANEM u saradnji sa produkcijskom kućom „A-media" i lokalnim televizijskim stanicama ANEM-a, najavljuje da pokreće TV serijal „Radi odgovorno - Ne gazduj!".

Razlika između moći i uzurpacije, prava i obaveza, često je zamagljena u političkom životu. Napredak u demokratskim reformama moguće je ostvariti samo kroz budnu javnost i pouzdane nosioce vlasti. Kroz 20 TV emisija lokalne TV stanice ANEM-a širom Srbije pokušaće da skrenu pažnju javnosti na ponašanje političara i njihovu (ne)odgovornost prema građanima.

Imajući u vidu da političari nerado polažu račune građanima, da vlast ne vrše potpuno transparentno i da zanemaruju kritike, projekat ANEM-a ima za cilj da nesavesne postupke politicara iznese pred sud javnosti. Jedna od okosnica serijala biće primena Zakona o dostupnosti informacija od javnog značaja i spremnost vršilaca vlasti da ođređene informacije obelodane, primena Zakona o izbegavanju sukoba interesa i primena Etičkog kodeksa ponašanja funkcionera lokalne samouprave.

Serijal  treba da doprinese tome da se mediji s više samopouzdanja upuštaju u istraživačke zadatke i postavljaju pitanja u ime javnosti. Projekat istovremeno ima za cilj i da unapredi kvalitet sadržaja koji se emituje na lokalnim TV stanicama, da podstakne kreativnost novinara i istraživačko-analitički pristup temama.

Svaka od epizoda pokazaće stavove i razmišljanja predstavnika opštinskih vlasti, građana i stručnjaka o nekoj od relevantnih oblasti:

  • Poštovanje zakona i primat javnog interesa nad privatnim,
  • Javnost u radu,
  • Sukob interesa, zloupotreba položaja radi sticanja koristi, korupcija,
  • Savest, poštenje, objektivnost i pristojnost.

TV serijal će početi da se emituje na jesen 2008. Epizode serijala biće emitovane jednom nedeljno na TV stanicama ANEM-a širom Srbije, u toku pet meseci trajanja projekta.

Projekat se ostvaruje zahvaljujući podršci organizacije Norveška narodna pomoć.

 

Ne gazduj
Ne gazduj

  • Nema komentara.

Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs