Home  /  Medijska scena  /  Istraživanja

07. 12. 2012

Istraživanje: Mladi i novi mediji u Srbiji

IREX Srbija i Ipsos Strategic Marketing predstavili su rezultate istraživanja načina korištenja novih medija.

Beograd, 7.12.2012. (McOnline) - Poseban dio istraživanja posvećen je navikama, upotrebi i načinima na koje mladi koriste nove medije - internet, mobilne tehnologije i društene mreže, naročito Facebook i Twitter. 

Istraživanje je rađeno u tri faze,  koje su podrazumijevale istraživanje, fokus grupe i online istraživanje. Istraživanje je pokazalo da su društvene mreže veoma bitne mlađoj populaciji do 25 godina i da najviše koriste Facebook, Youtube, Messenger, odnosno koriste one mreže koje im pomažu da ostanu u kontaktu sa prijateljima. Mnogo je manji postotak korištenja e-mail-a, dok je situacija drugačija kod korisnika iznad 30 godina. 

U Srbiji, 3,752,322 ljudi  starosti 12 i više godina koristi internet. Čak 68 odsto svih internet korisnika ima profil na Facebook-u, i više od 90 odsto svih korisnika FB-a u Srbiji je aktivno.Ono što je vidljivo jeste promjena u korisnicima Twitera koji koristi 12 odsto internet korisnika, od čega je 50 odsto aktivnih profila.   Kada je u pitanju korištenje drugih alata, tablet računari još uvijek nisu tako vidljivi u Srbiji, vjerovatno je to i zbog njihove cijene. Mladi od 12-29 godina, koriste internet najmanje dva sata dnevno, poseduju smart telefon i povezuju se na internet preko mobilnog telefona.

  • Nema komentara.

Najnovije

Ostali članci
Pravni monitoring
Medijska pismenost
Korupcija u fokusu
izvestaj
Bolja Srbija
Lokalne samouprave
demolizam
ANEM kampanje

Anketa

Novi medijski zakoni

Koliko će novi medijski zakoni podstaći razvoj medijskog sektora?

Značajno

Donekle

Malo

Nimalo

Rezultati

Intranet login

Najnovije informacije o aktivnostima ANEMa

Prijavite se!

Unicef
Unicef
Bolja Srbija
Novinari

Rekonstrukcija i redizajn web sajta realizovani su zahvaljujući građanima SAD u okviru programa podrške medijima Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) koji implementira IREX.
Sadržaj web sajta je isključiva odgovornost ANEMa i ne predstavlja zvaničan stav USAID-a i IREX-a.

 

Takovska 9/16, 11 000 Beograd; Tel/fax: 011/32 25 852, 011/ 30 38 383, 011/ 30 38 384; E-mail: anem@anem.org.rs